Nieuwe fiscaalvriendelijke verloning


Het is de werkgever die het initiatief neemt en dus de volledige vrijheid behoudt om al dan niet in zo’n premie te voorzien. Belangrijk is dat je deze premie niet kan toekennen ter vervanging of omzetting van loon, premies, voordelen in natura of om het even welk voordeel. Het kan evenmin een aanvulling zijn op het loon of premies. Het is dus met andere woorden een afzonderlijke premie.

Deze winstpremie is niet voor bedrijfsleiders bedoeld, maar enkel voor medewerkers. Alle medewerkers moeten de collectieve premie krijgen. Individuele voordelen zijn niet toegelaten. Je mag het bedrag ook niet koppelen aan individuele prestaties. Bij de winstpremie is er, in tegenstelling tot de niet-recurrente resultaatgebonden bonus, geen maximaal bedrag (CAO 90 voorziet voor de niet-recurrente resultaatgebonden bonus maximaal € 3.383). Behalve dan dat er geen grotere premie kan uitgekeerd worden dan de volledige winst van het boekjaar en dat het om maximaal 30% van de totale bruto loonmassa kan gaan.

Er is, ook in tegenstelling tot de niet-recurrente resultaatgebonden bonus, geen collectieve doelstelling nodig. De winstpremie is dus eerder een beloning voor de goede resultaten die je achteraf kan toekennen (zonder officiële doelstellingen vooraf te stellen). De loonbonus heeft eerder een motiverende functie: hij is pas verworven indien de vooropgestelde collectieve doelstellingen behaald zijn. 

De premie moet voor elke werknemer dezelfde zijn, tenzij men op basis van objectieve criteria zoals anciënniteit, functie, vergoedingsniveau, opleidingsniveau, ... een objectief onderscheid kan maken. De aanvraagprocedure zal in dat geval wel complexer zijn dan in het geval waar de premie voor elke medewerker gelijk is.

Lees meer op de website van Liantis.

Gerelateerde artikels

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Vanaf 2025 verplichting om zonnepanelen te plaatsen

Actueel

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Vanaf 2025 verplichting om zonnepanelen te plaatsen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy