Oproep: getuigenis ivm vergunningsaanvragen

Nieuws

We stellen vast dat steeds meer vergunningsaanvragen van buurtsupermarkten worden geweigerd, spijts hun intentie om de uitbreiding of her-lokalisatie in de bestaande handelskern te voorzien. Heeft u een gelijkaardige negatieve ervaring (gehad)? Bent u bereid om hierover anoniem te getuigen? Laat het ons weten!

Het Vlaamse Omgevingsvergunningsdecreet en -besluit leggen sinds 2018 de procedures en specifieke bepalingen vast rond het handelsvestigingsbeleid. Dit Vlaamse handelsbeleid is erop gericht om zoveel mogelijk winkels in de handelskernen te vestigen. Buurtsuper.be beseft dat het niet altijd evident is voor een supermarkt om zich in de handelskern te vestigen, maar daar waar mogelijk zijn wij voorstander van zo’n kernversterkend beleid. Het voorkomt dat bewoners verplicht worden om de auto te nemen om boodschappen te doen, het is een dam tegen de verloedering en criminaliteit in stadswijken en zorgt voor een eerstelijnsvoorziening minder mobiele mensen in landelijke gemeenten en dorpen. Kortom, het versterkt de algemene leefbaarheid van onze steden, gemeenten en dorpen.

Buurtsuper.be heeft het afgelopen jaar niettemin moeten vaststellen dat een stijgend aantal vergunningsaanvragen van buurtsupermarkten wordt geweigerd, spijts hun intentie om de uitbreiding of her-lokalisatie in de bestaande handelskern te voorzien. Meestal gebeuren die weigeringen na bezwaren van buurtbewoners (cfr. het NIMBY syndroom of ‘Niet in mijn achtertuin’)). Zelfs in die gevallen waar de gemeente de vergunning goedkeurt, mits eventuele voorwaarden (voldoende aantal parkeerplaatsen, groenvoorziening, vlotte in- en uitgang, bouw van appartementen boven supermarkt enz. …), gaan buurtbewoners in beroep bij de provincie, die vervolgens de gemeente terugfluit en de vergunning weigert.

Buurtsuper.be vindt dat deze evolutie haaks staat op de kernversterkende beleidsvisie van de Vlaamse regering. Daarom zijn wij van plan om naar alle Vlaamse gemeenten en provincies een brief te sturen met (anonieme) praktijkgetuigenissen in de hoop hen te sensibiliseren rond de kwalijke gevolgen van deze evolutie. 

Oproep! 

Heeft u een gelijkaardige negatieve ervaring (gehad)? Bent u bereid om hierover anoniem te getuigen? Of heeft u daarentegen een positieve ervaring waarbij, spijts het protest van buren, de gemeenten (of provincie) wél de vergunning hebben toegekend? Op die manier kunnen wij, in onze contacten met de gemeenten en provincies, verwijzen naar situaties die zich effectief hebben voorgedaan.

Neem dan contact op met luc.ardies@unizo.be

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2361)

AH, Jumbo en Plus introduceren 'slimme' displays

Nieuws

Albert Heijn, Jumbo en Plus introduceren deze week 'slimme displays' van het bedrijf Pure Value in hun filialen. Het zou gaan om de zogenoemde duurzame en herbruikbare Proteus-productdisplay, die de huidige wegwerpdisplays moet vervangen. Zeventig procent van de Nederlandse supermarkten zou de nieuwe displays deze week introduceren.
Lees meer ››

Steun voor Pink Ribbon van Carrefour

Nieuws

Carrefour sluit zich dit jaar opnieuw aan bij de acties van Pink Ribbon, een organisatie die zich richt op het vergroten van het bewustzijn rond borstkanker. Er zullen consumentenacties in de winkels plaatsvinden en Carrefour-medewerkers stappen mee in De Roze Mars.
Lees meer ››