Parlement stemt eerste keer over verbod plastic draagtassen


Wat werd reeds goedgekeurd?
De omzetting naar een federale wet van de Europese Richtlijn rond het verbod op éénmalige plastic wattenstaafjes, borden, bestek, drinkbekers … werd eenparig goedgekeurd.

Het verbod om plastic draagtassen voor eenmalig gebruik in de handel te brengen, werd ook goedgekeurd met 10 stemmen tegen 7, waarbij een aantal uitzonderingen worden voorzien (inzamelen van afval, biologisch-composteerbare zakjes, medisch gebruik, voor waterplanten en waterdieren en verzegelde zakjes).

Het amendement van CD&V voor een bijkomende uitzondering op de zeer lichte plastic zakjes (voor vers voedsel in kader van hygiëne en voedselveiligheid) werd verworpen (7 voor en 10 tegen). Maar het amendement van Open VLD dat bepaalt dat de Koning later nog uitzonderingen kan bepalen, werd wel goedgekeurd (9 voor, 5 tegen en 3 onthoudingen).

Tot slot werd een amendement van Ecolo-Groen voor een uitbreiding van het verbod naar lollystokjes, tandenstokers, individuele snoepverpakkingen … verworpen.

Inwerkingtreding
Met uitzondering van de plastic zakjes wordt de datum voor inwerkingtreding door de Koning bepaald, maar dat zal uiterlijk 3 juli 2021 zijn. Het verbod op de plastic zakjes zal ingaan na 6 maanden volgend op de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

De kans bestaat echter dat deze wetgeving niet voor de zomer gestemd geraakt, want na de Commissie moet ook nog het parlement in plenaire zitting stemmen. Vraag is ook hoe de maatregelen, die reeds eerder door de Vlaamse, Waalse en Brusselse regering werden genomen rond die plastic zakken, zullen afgestemd worden op de nieuwe regels of zullen verdwijnen door toedoen van deze federale regeling.

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy