Politie- en andere controles in supermarkten en voedingswinkels


Coronacrisis
Belangenbehartiging

In de ene gemeente treden politiediensten ‘manus militaris’ op. In de andere gemeente biedt de politie spontaan aan om wachtrijen aan de ingang mee te regelen. Buurtsuper.be vraagt aan de politiediensten om met ‘gezond verstand’ te controleren.

De verplichte corona richtlijnen zijn bekend (1,5 m ‘social distance’, 1 klant per 10 m², max 30 minuten en liefst alleen winkelen, klik hier voor een affiche met informatie voor je klanten).

In principe zijn de genoemde corona richtlijnen resultaat- en dus geen middelenverbintenissen die men oplegt. Buurtsuper.be vraagt daarom aan de overheids- en politiediensten om met ‘gezond verstand’ te controleren.

We vragen dat politie in de eerste plaats nakijkt of de zaakvoerder vraagt hoe die de strikte doelstellingen praktisch organiseert. Het is niet aangewezen dat controlediensten zelf strikte interpretaties aan de regels beginnen te geven. Het is een beetje zoals bij HACCP of voedselveiligheid: vooral doelstellingen vooropstellen en ruimte laten voor de middelen die hiertoe worden ingezet en van situatie tot situatie kunnen verschillen.

Buurtsuper.be gaat deze vraag volgende week nog eens herhalen en bekend maken bij de Vereniging van Steden en Gemeenten! 

Het belangrijkste is nu dat onze supermarkten en voedingswinkels hun eerstelijnsvoorziening en sanitaire voorschriften kunnen beheersen. Ook controles op tijdelijk verboden promoties en prijskortingen zijn goed bedoeld, ze vermijden het ‘hamsteren’, geven personeel de tijd om de rekken aan te vullen en vermijden deloyale concurrentie, maar vallen ook onder onze oproep tot ‘gezond verstand’.

We stuurden hierover eerder deze week al een persberichtje uit, zie https://www.hln.be/geld/consument/-politie-controleert-te-strikt-in-supermarkten~add75b40/

Gerelateerde artikels

Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid
Ontwerp KB voor verbod op alcoholreclame kan alle kanten uit

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy