Politie- en andere controles in supermarkten en voedingswinkels

Nieuws

In de ene gemeente treden politiediensten ‘manus militaris’ op. In de andere gemeente biedt de politie spontaan aan om wachtrijen aan de ingang mee te regelen. Buurtsuper.be vraagt aan de politiediensten om met ‘gezond verstand’ te controleren.

De verplichte corona richtlijnen zijn bekend (1,5 m ‘social distance’, 1 klant per 10 m², max 30 minuten en liefst alleen winkelen, klik hier voor een affiche met informatie voor je klanten).

In principe zijn de genoemde corona richtlijnen resultaat- en dus geen middelenverbintenissen die men oplegt. Buurtsuper.be vraagt daarom aan de overheids- en politiediensten om met ‘gezond verstand’ te controleren.

We vragen dat politie in de eerste plaats nakijkt of de zaakvoerder vraagt hoe die de strikte doelstellingen praktisch organiseert. Het is niet aangewezen dat controlediensten zelf strikte interpretaties aan de regels beginnen te geven. Het is een beetje zoals bij HACCP of voedselveiligheid: vooral doelstellingen vooropstellen en ruimte laten voor de middelen die hiertoe worden ingezet en van situatie tot situatie kunnen verschillen.

Buurtsuper.be gaat deze vraag volgende week nog eens herhalen en bekend maken bij de Vereniging van Steden en Gemeenten! 

Het belangrijkste is nu dat onze supermarkten en voedingswinkels hun eerstelijnsvoorziening en sanitaire voorschriften kunnen beheersen. Ook controles op tijdelijk verboden promoties en prijskortingen zijn goed bedoeld, ze vermijden het ‘hamsteren’, geven personeel de tijd om de rekken aan te vullen en vermijden deloyale concurrentie, maar vallen ook onder onze oproep tot ‘gezond verstand’.

We stuurden hierover eerder deze week al een persberichtje uit, zie https://www.hln.be/geld/consument/-politie-controleert-te-strikt-in-supermarkten~add75b40/

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2046)

Desinfecterende alcohol of handgels te kort?

Nieuws

We krijgen bezorgde telefoons van zaakvoerders omdat de ontsmettende gels schaars beginnen te worden. Distilleerderij Bruggeman, dat momenteel gedenatureerde alcohol en desinfecterende handgels aanbiedt aan de zorgsector, wil dit ook doen voor winkeliers!
Lees meer ››

Deel ons corona filmpje!

Nieuws

Omdat jullie veel vragen krijgen over hygiënerichtlijnen in kader van het coronavirus, hebben we hebben een kort filmpje gemaakt om de richtlijnen nog eens voor iedereen te verduidelijken. Deel en roep mee op voor gezond verstand én respect!
Lees meer ››