Poll: Waarom doet u beroep op flexi-jobs?

Nieuws

Het Rekenhof stelde vast dat een derde van de flexi-jobs in de horeca in de plaats kwam van bestaande tewerkstelling. Het Rekenhof waarschuwt dan ook voor de verdere uitbreiding van het systeem en vraagt een systematische evaluatie van de flexi-jobs, alvorens verdere stappen te zetten.

Iemand die al minstens vier vijfde werkt, kan ingeschakeld worden om bij te klussen tegen een fiscaal gunstig tarief, de flexijob. Het Rekenhof, de financiële waakhond van de regering, heeft dat plan nu doorgelicht. De conclusies zijn kritisch. Zo blijkt dat in de horeca meer dan een derde van de flexi-jobs (35,8 %) in de plaats is gekomen van bestaand werk.

"Het Horecaplan heeft geleid tot een verschuiving van tewerkstelling", stelt het rapport. De flexi-jobs zijn intussen uitgebreid naar andere sectoren (onder meer de kleinhandel) zonder een grondige evaluatie van de andere eventuele neveneffecten. Het Rekenhof waarschuwt: “Zoiets kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de sociale zekerheid", luidt het. Door de lagere sociale bijdragen loopt de staat heel wat inkomsten mis.

Het Rekenhof vraagt eerst een systematische evaluatie van de flexi-jobs, alvorens verdere stappen te zetten. Een recent onderzoek van Marketing Development wees uit dat meer 30% van onze buurtsupermarkten ondertussen ook gebruik maakt van flexi-jobs.

Vandaar onze vraag: vervangt de flexi-job in uw supermarkt een vaste job?

Stuur een mailtje naar info@buurtsuper.be met uw reactie of vul naar de poll in op onze Facebookpagina: klik hier

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1540)