Prijzen supermarkten niet gestegen


Nu de run op wc-papier, pasta, rijst en schoonmaakmiddelen voorbij is, mogen promo's en kortingen deze week hun herintrede maken. Muylle legt de laatste hand aan de regeling. Op sociale media circuleert de vergelijking van kassatickets van Colruyt waaruit blijkt dat een zak chips (Lay’s Superchips Salt ’n Pepper) 29 % duurder is geworden. Betalen we dan fors meer sinds het verbod op kortingen werd ingevoerd?

De consumptieprijsindex daalde in maart met 0,16 %, zei het Belgische statistiekbureau Statbel in een artikel in De Tijd vandaag. De overheidsdienst die over heel het land prijzen verzamelt, voegt er wel aan toe dat de impact van het coronavirus op het maandelijkse inflatierapport beperkt is omdat de gegevensinzameling grotendeels afgerond was voor de maatregelen van de overheid van kracht werden.

Zitten de prijzen sinds die maatregelen, waaronder het verbod op kortingen, in de lift? Nee, zegt Statbel. "Op de volledige boodschappenmand zien we geen grote verschillen. Op individuele producten kunnen er wel lichte stijgingen zijn door het uitblijven van kortingen. Als je vergelijkt met de promoprijs van voor de maatregelen, dan kan je heel uitzonderlijk forse stijgingen zien."

Minister van Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) had het verbod op kortingen en promoties op 18 maart ingevoerd om de stormloop en het hamstergedrag te ontmoedigen. De supermarkten mogen wel nog kortingsacties organiseren die al voor 18 maart gepland waren. Gloednieuwe acties lanceren mag niet.

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy