Probleem bij afronding elektronische betalingen

Nieuws

Sinds zondag zijn handelaars verplicht om bij cashbetalingen af te ronden naar het dichtste veelvoud van vijf. 30% van de handelaars rondt ook de elektronische betalingen af. Maar zij die alle betaalverrichtingen willen afronden, ondervinden mogelijk een probleem.

De meerderheid van de handelaars zal enkel op cash afronden. Maar 30% van de handelaars is van plan om ook op elektronische betalingen af te ronden, zo blijkt uit een rondvraag van UNIZO. Maar voor sommige kassatoestellen is er dan wel een probleem want die voeren een alles-of-niets beleid: als een winkelier ook elektronische betalingen wil afronden, doet het systeem dat automatisch ook voor maaltijd-, eco- en cadeaucheques. En dat is eigenlijk in strijd met de wet.

Op de FAQ lijst van de website van de FOD Economie staat duidelijk: “Wat als een klant mij betaalt met maaltijdcheques, ecocheques of een waardebon? Antwoord: Alleen bankbiljetten en munten worden als contant geld beschouwd. Bedragen die met maaltijdcheques of ecocheques worden betaald (dus ook de digitale), mogen niet worden afgerond." De wet stelt dus dat de betalingen met maaltijd- of ecocheques eerst moeten worden afgerekend en dat dan pas op het resterend bedrag de afronding kan gebeuren.

UNIZO heeft de kwestie voorgelegd aan zowel de kassaleveranciers als de FOD Economie (Federale Overheidsdienst Economie). De FOD heeft beloofd dat zij rekening zal houden met dit probleem en bij controle de handelaars niet onmiddellijk zal beboeten.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2150)

Boost voor versbeleving

Nieuws

Ondernemers Michiel Masschelein en Annelies Himpens zochten naar vernieuwing in hun Carrefour Express in Rekkem. In samenwerking met Croustico lanceerden ze een broodjesconcept, gekneed naar hun winkel, de ‘Croustico Sandwich Corner’.
Lees meer ››

Technische werkloosheid verlengd

Nieuws

Vakbonden en werk­gevers zijn het in de Groep van 10 eens geraakt over een verlenging van de steunmaatregelen voor bedrijven om de coronacrisis te overbruggen van 30 juni tot 31 augustus. Het gaat dan onder meer om een voortzetting van de tijdelijke werkloosheid en de ­regeling voor ouderschapsverlof.
Lees meer ››

Menselijke factor onderschat

Nieuws

De menselijke factor in de vorm van competente, servicegerichte medewerkers wordt door veel retailers onderschat. Het menselijke aspect wint in belang in het post-corona tijdperk en wordt steeds meer het ‘nieuwe normaal’. Volgens Consensio zal de coronacrisis een aantal reeds bestaande trends nog versterken.
Lees meer ››