Probleem bij afronding elektronische betalingen


De meerderheid van de handelaars zal enkel op cash afronden. Maar 30% van de handelaars is van plan om ook op elektronische betalingen af te ronden, zo blijkt uit een rondvraag van UNIZO. Maar voor sommige kassatoestellen is er dan wel een probleem want die voeren een alles-of-niets beleid: als een winkelier ook elektronische betalingen wil afronden, doet het systeem dat automatisch ook voor maaltijd-, eco- en cadeaucheques. En dat is eigenlijk in strijd met de wet.

Op de FAQ lijst van de website van de FOD Economie staat duidelijk: “Wat als een klant mij betaalt met maaltijdcheques, ecocheques of een waardebon? Antwoord: Alleen bankbiljetten en munten worden als contant geld beschouwd. Bedragen die met maaltijdcheques of ecocheques worden betaald (dus ook de digitale), mogen niet worden afgerond." De wet stelt dus dat de betalingen met maaltijd- of ecocheques eerst moeten worden afgerekend en dat dan pas op het resterend bedrag de afronding kan gebeuren.

UNIZO heeft de kwestie voorgelegd aan zowel de kassaleveranciers als de FOD Economie (Federale Overheidsdienst Economie). De FOD heeft beloofd dat zij rekening zal houden met dit probleem en bij controle de handelaars niet onmiddellijk zal beboeten.

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy