Project ‘Afrekenen met winkeldieven’ loopt vertraging op


Hetzelfde geldt voor winkelinbraken. Op nationaal niveau is er een status quo, maar in Vlaams-Brabant werden er 19,2% meer vast­gesteld, in Antwerpen zelfs 20,9%. Er wordt vooral cash geld gestolen. Dat blijkt uit cijfers die zelfstandigenorganisatie UNIZO opvroeg bij de Federale Politie.

Opvallend is dat het aantal aangiften van winkeldiefstallen gemiddeld gezien ook daalt. Uit ledenenquêtes van UNIZO en Buurtsuper.be blijkt dat winkeliers hoe langer hoe minder de moeite doen om een winkeldiefstal aan te geven. Dit zou kunnen betekenen dat de daling van het aantal winkeldiefstallen mede ingegeven is door het feit dat de inbraken en diefstallen minder worden aangegeven.

UNIZO en Buurtsuper.be roepen de regering daarom op om dringend werk te maken van het project ‘Afrekenen met winkeldieven’. Bedoeling van het project is het aantal aangiften te verhogen én een lik-op-stuk beleid te ontwikkelen. Dat project moet een dading mogelijk maken waarbij de winkeldief een schadevergoeding betaalt aan de winkelier zonder dat de politie ter plaatse moet komen. In Nederland bestaat het systeem al zeer lang: daar betaalt de winkeldief een bedrag van zo'n 181 euro aan de handelaar als schadevergoeding. Politie en parket hoeven dan niet meer tussen te komen. Ze krijgen wel nog een kopie van het modelformulier dat de deelnemende winkeliers bekomen van de vzw die wordt opgericht door de betrokken winkelverenigingen, waaronder Buurtsuper.be en UNIZO. Dat systeem moest tegen het einde van de zomer­vakantie actief zijn, maar de parketten willen eerst nog een aantal aspecten van de te volgen procedure bediscussiëren. Minister Ducarme heeft ondertussen wel gesteld dat het project dit najaar moet opstarten.

Gerelateerde artikels

Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
Optreden tegen buurtbewoners die zich systematisch parkeren op jouw parking?

Actueel

Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
Optreden tegen buurtbewoners die zich systematisch parkeren op jouw parking?
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy