Reeds 6.553 flexijobbers actief in de handel

Nieuws

Vorig jaar hebben 49.907 Belgen bijgeklust in een flexi-job. Deze jobs zijn goed voor een bijverdienste van gemiddeld 218 euro extra per maand. Flexi-jobbers vind je lang niet meer alleen in de horeca, ook in de detailhandel komen er steeds meer flexi-jobs bij.

Wie een centje wil bijverdienen - boven op zijn loon of pensioen - kan sinds 1 december 2015 voordelig bijverdienen via een flexi-job. Voorwaarde is wel dat je minstens vier vijfde werkt bij een andere werkgever of gepensioneerd bent. Zelf betaal je op dat extra loon geen belastingen. Je werkgever is wel een RSZ-bijdrage van 25% verschuldigd.

Aanvankelijk was het systeem enkel bedoeld voor de horeca, maar dat werd begin vorig jaar, mede op vraag van Buurtsuper.be en UNIZO, uitgebreid. Sindsdien kan je als flexi-jobber ook bij een supermarkt, bakker, slager, kapper of schoonheidssalon aan de slag.

Die uitbreiding heeft haar effect niet gemist. Nog steeds klust de overgrote meerderheid van de flexi-jobbers (35.941 mensen of 72%) bij in de horeca, maar daarnaast staken 6.563 Belgen hun handen uit de mouwen in de handel. Ongeveer 9.000 mensen vonden hun werkgever via een interimkantoor. Iets meer vrouwen (54%) dan mannen (46%) kiezen voor een flexi-job en ruim één op de tien bijklussers is gepensioneerd. Gemiddeld werken ze 4,2 uur per week, verdienen ze bijna 12 euro per uur en 218 euro extra per maand.  

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1296)

Volg Buurtsuper.be via facebook

Nieuws

Op de Facebookpagina van Buurtsuper.be vind je dagelijks inspirerende berichten, actueel nieuws en boeiende reportages. Volg ons dus zeker indien je op de hoogte wil blijven van het meest relevante nieuws uit de food retail.
Lees meer ››

Maximaal 0,8% loonstijging in 2019 en 2020

Nieuws

De lonen in ons land kunnen dit en volgend jaar max. 0,8% boven op de index stijgen. Dat blijkt uit het loonkostenrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), dat donderdag verscheen en waarvan De Tijd de grote lijnen vernam. Het rapport luidt het begin in van het loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties.
Lees meer ››