Rendabiliteit zelfstandige supermarkten daalt


Buurtsuper.be waarschuwt voor ratrace van supermarktpromoties: “1+1 gratis acties op termijn voor niemand voordelig”

Supermarkten, uitgebaat door een zelfstandig ondernemer, worden alsmaar belangrijker. Momenteel nemen ze 1/3 van de markt voor hun rekening en ook hun marktaandeel stijgt. Het merendeel van de zelfstandige supermarkten opereert binnen een franchiseconcept. Dat betekent dat ze de prijzen en promoties, die hun centrale bepalen, moeten volgen. Maar om concurrentieel te blijven, binnen een snel veranderend winkellandschap, moet de zelfstandige supermarkt ook zwaar kunnen investeren. De rendabiliteit van de zelfstandige supermarkten staat bijgevolg zwaar onder druk.

Buurtsuper.be, de UNIZO organisatie van supermarkten heeft een rendabiliteitanalyse van de jaarrekeningen van zelfstandige supermarkten gemaakt over de laatste drie jaar. De organisatie stelt vast dat hun winstgevendheid daalt. In 2017 daalde de nettowinst van de Vlaamse supermarkten met 19% tegenover het jaar voordien. Over een periode van drie jaar gaat het om een daling van 12%.

Redenen van die daling zijn hogere kosten, in combinatie met een dalende winstmarge. Buurtsuper.be vreest dat de aangekondigde komst van honderden nieuwe winkels en de prijzenslag, de marges nog meer zullen aantasten. "Harde promotiecampagnes zoals ‘1+1 gratis’ wegen op het rendement. Vooral de promoties op het versaanbod nemen een flinke hap uit de winst. Want dat was het product waarop de supermarkt nog marge kon halen", zegt Luc Ardies, algemeen directeur van Buurtsuper.be.

“Het winkellandschap evolueert snel. Je moet je winkel regelmatig aanpassen en dat kost geld. Die investering moet je kunnen financieren met je winst”. Buurtsuper.be vreest dat de slag om de schaal en efficiëntie niet de winnende formule is voor de zelfstandige buurtsupermarkt. “Het moet komen van de service en de toegevoegde waarde van de winkelier. Maar dat vraagt personeel met ervaring en dat kost weer geld. Aan die uitdagingen kan je geen antwoord geven wanneer je je bevindt in een ratrace van kortingen.”

Buurtsuper.be meent overigens dat die ratrace niet alleen voor zelfstandige supermarkten, maar voor de hele voedselketen een slechte zaak is. “Hoe meer promotieacties aan het einde van de keten, hoe meer die zullen doorgerekend worden aan het begin van de voedselketen, de producenten dus. Op termijn gaat dit aan de kwaliteit van onze voeding vreten en dit is ook voor de consument een slechte zaak”, besluit Ardies.

Gerelateerde artikels

“We staan voor een copernicaanse revolutie”
Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca

Actueel

“We staan voor een copernicaanse revolutie”
Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy