Statiegeld of strikt handhavingsbeleid gekoppeld aan zwerfvuilacties?

Nieuws

In het Brussels gewest staan sinds begin april drie automaten waar consumenten blikjes kunnen inleveren in ruil voor een aankoopbon ter waarde van vijf cent per blikje. Het proefproject met statiegeld loopt nog vier maanden, maar is nu al - volgens een artikel in Gazet van Antwerpen - een succes.

Na ruim een maand zijn er al 40.000 blikjes ingezameld in de Brusselse automaten. Luc Ardies van Buurtsuper.be over het project: “Het systeem is in elk geval een beter alternatief dan een statiegeldsysteem waarbij klanten de blikjes en PET-flessen terug naar de supermarkt moeten brengen. We zijn er echter van overtuigd dat een brede sensibilisering en een strikt handhavingsbeleid nog altijd de beste oplossingen zijn voor onze zwerfvuilproblematiek.”

Een recente OVAM-studie wees uit dat er op zes jaar tijd de helft minder zwerfvuil is gestort in Vlaanderen. “Acties zoals www.mooimakers.be en onze eigen Buurtsuper.be acties ‘Samen bouwen aan een propere buurt’ dragen daar zeker toe bij. Heel wat buurtsupermarkten organiseren met lokale verenigingen opruimacties. Wanneer onze jeugd hieraan deelneemt, dan zijn ze voor het leven lang gesensibiliseerd om geen blikjes of PET-flessen meer te dumpen in onze natuur.”

Opruimacties 
Leden van Buurtsuper.be kunnen zich trouwens nog altijd inschrijven voor onze opruimacties die plaatsvinden in september. Wij zorgen via www.mooimakers.be en onze partners Coca Cola en Alken-Maes voor al het materiaal en de nodige animatie.

Contacteer yannick.muls@buurtsuper.be voor meer informatie. 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2138)

Deelnamepakket al besteld?

Nieuws

Het deelnamepakket van onze imagocampagne bevat je attenties voor het Weekend van de Klant en je materiaal van onze imagocampagne (winkelaffiches en krasloten voor het jackpotspel) én je maakt kans om Super Team 2020 te worden!
Lees meer ››