Steeds meer kmo’s lenen geld bij vrienden en familie

Nieuws

In een interessant artikel in De Tijd staat dat kmo's die moeilijk aan financiering geraken bij banken of risicokapitaalfondsen, terecht kunnen bij de investeringsmaatschappij PMV. Via de win-winlening van PMV kunnen zulke bedrijven sinds 2006 voordelig lenen bij familie en vrienden. Vorig jaar werd een nieuw record neergezet: 2.625 van die win-winleningen werden toegekend.

Vrienden of familie kunnen tot 50.000 euro aan een Vlaamse kmo lenen. Meestal gaat het om starters, maar sinds 2011 staat de formule ook open voor bestaande kmo's die willen uitbreiden. De win-winlening is een achtergestelde lening, wat betekent dat de kredietverstrekker bij een eventueel faillissement pas na een hoop andere schuldeisers wordt betaald.

Ook de waarborgregeling van PMV kende vorig jaar een nieuwe piek. Ondernemingen die door een gebrek aan waarborgen geen lening bij een bank kunnen afsluiten, kunnen bij PMV tot 75 % van het financieringsbedrag door de Vlaamse overheid laten afdekken. Zo neemt Vlaanderen een deel van het risico van de bank over, waardoor meer en hogere leningen aan ondernemers kunnen worden verstrekt. Vorig jaar werden 2.007 waarborgen verstrekt. Een derde ging naar de waarborg voor een overname. Dat is geen verrassing, zegt Filip Lacquet, verantwoordelijk voor de bedrijfsfinanciering bij PMV. "De jongste jaren zien we een duidelijke stijging. We verstrekken meer waarborgen voor relatief grotere kredieten. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de actieve overnamemarkt en de stijgende prijzen voor overnames. Overnemers zijn bereid 30 % meer te betalen voor een bedrijf dan vijf jaar geleden. Door de nog altijd lage interestvoeten kunnen overnemers goedkoop en gemakkelijk lenen, als de banken uiteraard voldoende waarborgen krijgen."

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2225)

Een ‘superbuurt’ dankzij Coca-Cola

Nieuws

In aanloop van het ‘Weekend van de Klant’ organiseert Buurtsuper.be haar jaarlijkse imagocampagne. We kunnen deze campagne enkel maar organiseren dankzij de steun van onze corporate partners. Een van die zeer gewaardeerde partners is Coca-Cola.
Lees meer ››

Supermarkten bedanken franchisenemers

Nieuws

In het Super magazine van juni plaatsten alle grote enseignes een bedankadvertentie. Ze willen hiermee de franchisenemers en hun personeel nog eens uitdrukkelijk bedanken voor de geleverde inspanningen tijdens de coronacrisis!
Lees meer ››