Tevreden met wetsvoorstel omtrent vers geperst fruitsap in winkels

Nieuws

Buurtsuper.be dringt al een tijdje aan op een vereenvoudiging van de ‘kafkaiaanse’ administratieve formaliteiten die gepaard gaan met de exploitatie van sinaasappelsapautomaten. Deze middag wordt hieromtrent een wetsvoorstel van Open Vld-Kamerleden Christian Leysen en Marianne Verhaert in de Kamercommissie Financiën besproken.

Sinaasappelsapautomaten worden gebruikt om fruit- en groentesappen in supermarkten en voedingswinkels ter beschikking te stellen van de klanten, zodat die zelf vers sap kunnen persen en in flesjes gieten. Aangezien er een accijns moet worden betaald op de verpakkingen (flesjes), was deze regel aanleiding tot heel wat administratieve rompslomp bij de aangifte ervan tot en met het betalen van een waarborg van € 500.

“Pure Kafka. Het gaat over fruitpersen, we moeten het niet moeilijker maken dan het al is”, zegt ook Open Vld-Kamerlid Christian Leysen hierover. Ze wil nu met een wetsvoorstel de onnodige administratieve formaliteiten schrappen.

Leysen: “Het is compleet absurd dat winkeliers deze administratieve rompslomp moeten invullen. Dat kost de winkeliers én de administratie tijd en geld. Bovendien riskeren winkeliers vandaag ook een boete te moeten betalen als ze niet in orde zijn. Daarom schaffen we deze fiscale maatregel best af. Er zijn al genoeg regels in ons land. Als het gaat over fruitpersen moeten we het niet moeilijker maken dan het al is. Hoe eenvoudiger de regels, hoe makkelijker ze te volgen zijn.”

Buurtsuper.be is alleszins zeer tevreden dat het wetsvoorstel wordt besproken en hoopt dan ook dat het voor een belangrijke administratieve vereenvoudiging voor supermarkten en buurtsupers zal zorgen.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1927)

Carrefour blijft omzet verliezen in België

Nieuws

Carrefour blijft omzet verliezen in ons land. In 2018 verkocht de Franse warenhuisketen hier nog voor 4,274 miljard euro aan producten, in 2019 was dat al gedaald tot 4,125 miljard euro of met 1,7%. Toch zegt het concern tekenen van beterschap te zien.
Lees meer ››

Douwe Egberts vliegt uit rekken Colruyt

Nieuws

Het Nieuwsblad rapporteerde vandaag over een conflict tussen Colruyt en Douwe Egbert. In veel filialen van Colruyt en Okay ligt als gevolg daarvan nog maar weinig of zelfs geen koffie van Douwe Egberts meer in de rekken.
Lees meer ››