Tevreden met wetsvoorstel omtrent vers geperst fruitsap in winkels

Nieuws

Buurtsuper.be dringt al een tijdje aan op een vereenvoudiging van de ‘kafkaiaanse’ administratieve formaliteiten die gepaard gaan met de exploitatie van sinaasappelsapautomaten. Deze middag wordt hieromtrent een wetsvoorstel van Open Vld-Kamerleden Christian Leysen en Marianne Verhaert in de Kamercommissie Financiën besproken.

Sinaasappelsapautomaten worden gebruikt om fruit- en groentesappen in supermarkten en voedingswinkels ter beschikking te stellen van de klanten, zodat die zelf vers sap kunnen persen en in flesjes gieten. Aangezien er een accijns moet worden betaald op de verpakkingen (flesjes), was deze regel aanleiding tot heel wat administratieve rompslomp bij de aangifte ervan tot en met het betalen van een waarborg van € 500.

“Pure Kafka. Het gaat over fruitpersen, we moeten het niet moeilijker maken dan het al is”, zegt ook Open Vld-Kamerlid Christian Leysen hierover. Ze wil nu met een wetsvoorstel de onnodige administratieve formaliteiten schrappen.

Leysen: “Het is compleet absurd dat winkeliers deze administratieve rompslomp moeten invullen. Dat kost de winkeliers én de administratie tijd en geld. Bovendien riskeren winkeliers vandaag ook een boete te moeten betalen als ze niet in orde zijn. Daarom schaffen we deze fiscale maatregel best af. Er zijn al genoeg regels in ons land. Als het gaat over fruitpersen moeten we het niet moeilijker maken dan het al is. Hoe eenvoudiger de regels, hoe makkelijker ze te volgen zijn.”

Buurtsuper.be is alleszins zeer tevreden dat het wetsvoorstel wordt besproken en hoopt dan ook dat het voor een belangrijke administratieve vereenvoudiging voor supermarkten en buurtsupers zal zorgen.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2150)

Boost voor versbeleving

Nieuws

Ondernemers Michiel Masschelein en Annelies Himpens zochten naar vernieuwing in hun Carrefour Express in Rekkem. In samenwerking met Croustico lanceerden ze een broodjesconcept, gekneed naar hun winkel, de ‘Croustico Sandwich Corner’.
Lees meer ››

Technische werkloosheid verlengd

Nieuws

Vakbonden en werk­gevers zijn het in de Groep van 10 eens geraakt over een verlenging van de steunmaatregelen voor bedrijven om de coronacrisis te overbruggen van 30 juni tot 31 augustus. Het gaat dan onder meer om een voortzetting van de tijdelijke werkloosheid en de ­regeling voor ouderschapsverlof.
Lees meer ››

Menselijke factor onderschat

Nieuws

De menselijke factor in de vorm van competente, servicegerichte medewerkers wordt door veel retailers onderschat. Het menselijke aspect wint in belang in het post-corona tijdperk en wordt steeds meer het ‘nieuwe normaal’. Volgens Consensio zal de coronacrisis een aantal reeds bestaande trends nog versterken.
Lees meer ››