Uitbreiding CAO90 bonus, verlaging RSZ bijdragen en 2 extra verlofdagen


Coronacrisis
Belangenbehartiging

De Tijd meldt dat de federale regering momenteel discussieert over de uitbreiding van de zogenaamde CAO90-bonus (bonus die minimaal getaxeerd wordt), een verlaging van de persoonlijke RSZ-bijdragen (wat 110 euro netto per maand zou opleveren) en twee extra verlofdagen die werkgevers kunnen toekennen aan personeel in de 'vitale sectoren'.

Overuren in vitale sectoren zouden een fiscaal lichtere behandeling krijgen. Daarnaast overweegt de regering korte, opeenvolgende contracten toe te laten, een versoepeling van de arbeidstijd door te voeren en jobstudenten meer uren te laten presteren.

Het zou ook mogelijk worden om een uitkering voor tijdelijke werkloosheid te combineren met een tijdelijke job in vitale sectoren. Zo’n combinatie zou ook kunnen voor wie in tijdskrediet zit of met brugpensioen is. Daarnaast ligt het voorstel op tafel om flexi-jobs uit te breiden en uitzendarbeid in te zetten als zich door de coronacrisis personeelstekorten voordoen.

Maatregelen waarvoor Buurtsuper.be en UNIZO al eerder hebben gepleit. Niet alleen de regering beslist trouwens. Zaterdag moeten ook de tien partijen die de volmachten voor de aanpak van de coronacrisis steunen, hun zeg doen. Het zou de bedoeling zijn om pas volgende week over het nieuwe steunpakket te communiceren.

Volgens Buurtsuper.be kunnen de extra verlofdagen de vitale dienstverlening waarvoor supermarkten nu verantwoordelijk zijn, ernstig kunnen bedreigen. Er zijn nu reeds handen tekort waardoor ook de druk op de overblijvende werknemers groter wordt.

Gerelateerde artikels

Ontwerp KB voor verbod op alcoholreclame kan alle kanten uit
“Blijkbaar is in dit land een postman meer waard dan een ondernemer”
“Tabaksplan is ongrondwettelijk en schept gevaarlijk precedent"

Actueel

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.
Ontwerp KB voor verbod op alcoholreclame kan alle kanten uit
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy