Veel reactie op persactie groenten- en fruitverkoop

Nieuws Productnieuws

Buurtsuper.be stuurde afgelopen zondag een persberichtje uit naar aanleiding van de ‘Week van Groenten en Fruit’ met cijfers van de verkoop van groenten en fruit in buurtsupers. Heel wat redacties pikten ons bericht op.

Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsartikels. Belga, Metro, De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws en Knack Weekend pikten het persberichtje op. Maar ook Joe FM, QMusic, Radio1 en VTM deden iets met onze cijfers! 

 

Lees hieronder het originele persbericht: 

Groenten- en fruitverkoop in buurtsupers groeit met 7%

AGF zorgt voor kwart van de vers-omzet in zelfstandige supermarkten

Van 6 tot 12 mei is het ‘Week van Groenten en Fruit’. Volgens VLAM eet de gemiddelde Belg iets minder dan 100 kg groenten en fruit per jaar en besteedt hieraan iets meer dan 200 euro. Maar volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven is dat nog te weinig. Zij beveelt 200 g groenten bij de warme maaltijd aan, aangevuld met een portie rauwkost of groentesoep bij de lunch. Maar in hoeverre volgen wij die goede raad op?

Buurtsuper.be, de UNIZO organisatie van zelfstandige supermarkten, onderzocht bij haar leden welk (omzet)aandeel groenten en fruit hebben in de totale winkelverkoop en in de verkoop van de versafdelingen van een buurtsuper. Volgens dit onderzoek zit de verkoop van groenten en fruit wel degelijk in de lift.

Resultaten AGF-verkoop (Aardappelen, Groenten en Fruit)
- Het omzetaandeel van AGF in de totale omzet van een gemiddelde buurtsuper is 12,4% en is de laatste vijf jaar met 5% gestegen (van 11,8% naar 12,4%).
- Het aandeel van AGF in de omzet van alle versproducten bedraagt 25,6% of iets meer dan ¼.
- Dit aandeel is op vijf jaar tijd met 7% gestegen (van 23,9% in 2014 naar 25,6% eerste kwartaal 2019).

De verkoop van AGF is dus zeer belangrijk voor de buurtsuper. Veel zelfstandige supermarktuitbaters zetten dan ook sterk in op hun versafdeling en trachten zich hiermee te differentiëren.

Geen acties op groenten en fruit
Buurtsuper.be vindt de recente promotieacties die supermarktcentrales organiseren op groenten en fruit geen goed idee. Eenzijdige prijskortingen of producten die gratis, bij wijze van koppelverkoop, worden weggegeven ondergraven immers op termijn investeringen in de kwaliteit van groenten en fruit.

Wél promoten
Uit cijfers van de Belgische nationale voedselconsumptiepeiling blijkt dat slechts 3% van de millennials de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten eet. Ook jongere gezinnen zouden uit tijdsgebrek te weinig groenten verwerken in hun dagelijkse maaltijd.

Nog volgens Buurtsuper.be moet de complete sector dus eerder nadenken over hoe ze deze producten aantrekkelijker kan maken voor jongere consumenten. En een groter aanbod realiseren van kant-en-klare groenten die thuis sneller en gemakkelijker kunnen worden klaargemaakt.

Seizoensgebonden aanbod
Tot slot stelt Buurtsuper.be dat de beschikbaarheid van alle soorten fruit en groenten het hele jaar door in de supermarkt geen goed idee is. "We moeten terug naar een meer seizoensgebonden aanbod zodat we opnieuw kennismaken met producten die, als ze voorradig zijn, ook qua kwaliteit en smaak op hun beste zijn. Het verkopen van fruit op momenten dat ze niet top zijn, doet de goesting bij de consument voor die specifieke producten op termijn afnemen", zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be.

Lees ook ›› Alle producten (1825)

De Nieuwe Blauwe Zak

Nieuws

Een miljoen Vlamingen stapten reeds over op de Nieuwe Blauwe Zak, die vanaf 2021 gemeengoed zal zijn in heel Vlaanderen. We vroegen aan Fost Plus, verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van onze huishoudelijke verpakkingen, naar het hoe en waarom van deze nieuwe en uitgebreide zak.
Lees meer ››

Carrefour vermindert plastic

Nieuws

Ter gelegenheid van de Europese week van afvalvermindering (16 tot 24 november), maakt Carrefour de balans op van haar strijd tegen plastic. Dankzij een reeks acties die gedurende het hele jaar 2019 zijn uitgevoerd, kon Carrefour het gebruik van plastic met 105,8 ton verminderen.
Lees meer ››

Gezamenlijke strijd tegen peukjes en blikjes

Nieuws

Buurtsuper.be organiseert, samen met www.mooimakers.be, al sinds vorig jaar zwerfvuilacties. Buurtsupers schenken een aankoopbon aan lokale verenigingen die in de nabije omgeving van de supermarkt een opruimactie doen. In De Standaard stond een interview met een toezichthouder van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
Lees meer ››