Verdwijnen geldautomaten brengt kleinere gemeenten in problemen

Nieuws

Er zijn steeds minder geldautomaten waar je nog cash uit de muur kunt halen. Vooral in kleine gemeenten veroorzaakt dat problemen.

Volgens de recentste cijfers van Febelfin, de federatie van banken, telde ons land in 2015 nog 6.527 bankkantoren. In 2018 waren dat er nog 5.126. Dat is een daling van meer dan 20 procent. Met het verdwijnen van het kantoor, verdwijnt in veel gevallen ook de bijbehorende geldautomaat. Ook 'losse' automaten, die niet verbonden zijn aan een kantoor, verdwenen. In 2015 waren er 8.754 geldautomaten, in 2018 nog 7.869, een daling van goed 10 procent.

Buurtsuper.be waarschuwde eerder al voor deze nefaste tendens. In deze context is het des te opvallender dat vorig jaar verschillende buurtsupermarkten, die sinds vele jaren een geldautomaat in hun winkel ter beschikking stellen, plots werden teruggefloten door de FOD Binnenlandse Zaken.

De FOD oordeelde dat de betrokken buurtsupers niet beschikten over een vergunning die, strikt wettelijk gezien, noodzakelijk is om ‘geldtransporten’ te doen. De verplaatsingen van de geldautomaat vooraan in de winkel naar de beveiligde kluis een tiental meters verderop werd als ‘geldtransport’ beschouwd en kon dus niet langer… Op straffe van dwangsom werd de leverancier van de geldautomaten verplicht om de toestellen weg te halen bij de betrokken buurtsupers.

Buurtsuper.be heeft dit aangeklaagd bij de betrokken ministers. Op het moment dat er een doorbraak was bij de regering om dit euvel te herstellen, had de buitenlandse firma al beslist om alle toestellen terug te halen. Het feit dat in Wallonië men zelfs een taks hief op die geldautomaten, speelde uiteraard ook een belangrijke rol bij deze beslissing. Buurtsuper.be meent echter dat die geldautomaten in winkels niet alleen maatschappelijk gezien een oplossing kunnen bieden voor de minder mobiele bevolking. Maar ook de buurtuper zelf heeft voordeel bij de installatie van zo’n ATM automaat: de hoeveelheid cash geld in de supermarkt slinkt gevoelig en de zaakvoerder moet niet langer zelf het cash geld naar de dichtstbijzijnde bank brengen.

Buurtsuper.be hoopt dat de volgende regering één en ander kan rechttrekken en dat de firma’s, die deze geldautomaten leveren, opnieuw bereid zijn om deze ook op de Belgische markt te introduceren.

Klik hier voor het persbericht dat we hierover verspreidden.   

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2352)

Geen tweede lockdown!

Nieuws

Unizo start een petitie voor het 'Recht op ondernemen' in de coronacrisis. De ondernemersorganisatie wil in geen geval een herhaling van de lockdown van maart, en ziet liefst ook enkele 'niet noodzakelijke' maatregelen verdwijnen.
Lees meer ››

Duurzaam water van Danone

Nieuws Productnieuws

Het bedrijf achter de merken evian® en Volvic® is de eerste producent van gebotteld water in België dat een B CorpTM -certificaat ontvangt en dat haar twee merken onafhankelijk gecertificeerd ziet als CO2-neutraal door Carbon Trust®.
Lees meer ››

Bewuste Visweek

Nieuws Productnieuws

Van 23 tot 28 september organiseert Carrefour een festival voor 'verantwoordelijk vissen'. Met dit nieuwe initiatief sluit de retialer zich aan bij de Bewuste Visweek, een beweging gelanceerd door de onafhankelijke labels MSC (duurzame visserij) en ASC (verantwoordelijke aquacultuur).
Lees meer ››