Vereenvoudiging aangifte verpakkingsheffing op sinaasappelautomaten


Buurtsuper.be drong aan op een vereenvoudiging van de administratieve formaliteiten die gepaard gaan met de exploitatie van apparaten, genre Zumex. Deze apparaten worden gebruikt om fruit- en groentesappen in supermarkten en voedingswinkels te maken. Minister De Croo heeft nu beloofd om een Ministeriële Omzendbrief rondsturen naar de diensten van de Douane & Accijnzen. Hierdoor zal een aanzienlijke administratieve vereenvoudigingen worden doorgevoerd bij de aangifte van de verpakkingsheffing die betrekking heeft op de flesjes die bij deze winkelautomaten worden aangeboden. 

Zo is geen winkelplan meer nodig met aanduiding van de exacte plaats van de toestellen. Het volstaat nu dat er wordt meegedeeld dat er zich een dergelijk productietoestel bevindt in de voor het publiek toegankelijke winkelruimte.

Een nog belangrijkere wijziging is de mogelijkheid dat meerdere winkelruimtes of voedingswinkels (die niet behoren tot het ondernemingsnummer van het bedrijf dat de aanvraag heeft ingediend) één enkele accijnsinrichting vormen. Deze vereenvoudiging laat toe dat bijvoorbeeld de franchisegever, onder bepaalde voorwaarden, de formaliteiten vervult voor haar franchisenemers.

In principe wordt de verpakkingsheffing opeisbaar op het ogenblik van de ingebruikstelling van de vruchten- of groentesappen.

Maar het is ook toegestaan dat de verpakkingsheffing op voorhand voldaan wordt. De ingebruikstelling van de hoeveelheid vruchten- of groentesappen gebeurt dan op grond van de geleverde flesjes (aantal x inhoud) waarin de vruchten- of groentesappen worden verkocht. Deze werkwijze maakt het mogelijk om de hoeveelheid vruchten- of groentesap en het bedrag van de verpakkingsheffing op voorhand te bepalen. Hierdoor moet er slechts één aangifte ingediend worden bij de levering van de flesjes en niet langer wekelijks.

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy