Vereenvoudiging aangifte verpakkingsheffing op sinaasappelautomaten

Nieuws

Een Ministeriële Omzendbrief van minister De Croo zal zorgen voor een vereenvoudiging van de aangifte van de verpakkingsheffing op sinaasappel- en andere automaten. Buurtsuper.be drong hier eerder op aan en toont zich nu tevreden met het resultaat.

Buurtsuper.be drong aan op een vereenvoudiging van de administratieve formaliteiten die gepaard gaan met de exploitatie van apparaten, genre Zumex. Deze apparaten worden gebruikt om fruit- en groentesappen in supermarkten en voedingswinkels te maken. Minister De Croo heeft nu beloofd om een Ministeriële Omzendbrief rondsturen naar de diensten van de Douane & Accijnzen. Hierdoor zal een aanzienlijke administratieve vereenvoudigingen worden doorgevoerd bij de aangifte van de verpakkingsheffing die betrekking heeft op de flesjes die bij deze winkelautomaten worden aangeboden. 

Zo is geen winkelplan meer nodig met aanduiding van de exacte plaats van de toestellen. Het volstaat nu dat er wordt meegedeeld dat er zich een dergelijk productietoestel bevindt in de voor het publiek toegankelijke winkelruimte.

Een nog belangrijkere wijziging is de mogelijkheid dat meerdere winkelruimtes of voedingswinkels (die niet behoren tot het ondernemingsnummer van het bedrijf dat de aanvraag heeft ingediend) één enkele accijnsinrichting vormen. Deze vereenvoudiging laat toe dat bijvoorbeeld de franchisegever, onder bepaalde voorwaarden, de formaliteiten vervult voor haar franchisenemers.

In principe wordt de verpakkingsheffing opeisbaar op het ogenblik van de ingebruikstelling van de vruchten- of groentesappen.

Maar het is ook toegestaan dat de verpakkingsheffing op voorhand voldaan wordt. De ingebruikstelling van de hoeveelheid vruchten- of groentesappen gebeurt dan op grond van de geleverde flesjes (aantal x inhoud) waarin de vruchten- of groentesappen worden verkocht. Deze werkwijze maakt het mogelijk om de hoeveelheid vruchten- of groentesap en het bedrag van de verpakkingsheffing op voorhand te bepalen. Hierdoor moet er slechts één aangifte ingediend worden bij de levering van de flesjes en niet langer wekelijks.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2138)

Deelnamepakket al besteld?

Nieuws

Het deelnamepakket van onze imagocampagne bevat je attenties voor het Weekend van de Klant en je materiaal van onze imagocampagne (winkelaffiches en krasloten voor het jackpotspel) én je maakt kans om Super Team 2020 te worden!
Lees meer ››