Verkoop tabak aan -18 jarigen vanaf 1 november verboden

Nieuws

Op dit moment mogen jongeren vanaf 16 jaar tabaksproducten kopen. Aan wie jonger is dan 16 jaar mag geen tabak worden verkocht. Die leeftijdsgrens wordt vanaf 1 november opgetrokken naar 18 jaar.

Het Parlement keurde daarover in april een wetswijziging goed, die ondertussen ook in het Staatsblad verscheen. Het gaat hierbij om tabak, maar ook om producten op basis van tabak, denk aan sigaretten, pruimtabak of snus. Daarnaast gaat het ook om soortgelijke producten. Hieronder vallen bijvoorbeeld de elektronische sigaretten. Al deze producten zullen niet langer mogen worden verkocht aan minderjarigen.

En de wetgever treedt streng op. De Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid stelt jaarlijks enkele honderden processen-verbaal op. Bij een overtreding op dit verkoopverbod loopt de verkoper tegen een geldboete van €50 tot €1.000  aan, te vermenigvuldigen met de opdeciemen. Ook een gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden behoort tot de mogelijkheden.

De minderjarigen zijn zelf niet strafbaar omdat het voor hen in principe niet verboden is om te roken.

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1823)

Gezamenlijke strijd tegen peukjes en blikjes

Nieuws

Buurtsuper.be organiseert, samen met www.mooimakers.be, al sinds vorig jaar zwerfvuilacties. Buurtsupers schenken een aankoopbon aan lokale verenigingen die in de nabije omgeving van de supermarkt een opruimactie doen. In De Standaard stond een interview met een toezichthouder van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
Lees meer ››