Verkoopverbod tabak aan -18 jarigen stuit op gemengde gevoelens bij Buurtsuper.be


In een artikel in De Standaard vraagt men zich af of met deze maatregel minder jongeren beginnen te roken. Stefaan Hendrickx, stafmedewerker bij het Vlaams Instituut Gezond Leven: "Het optrekken van de leeftijdsgrens is veeleer symbolisch. Het is een juiste maatregel, maar we verwachten niet dat het aandeel rokers onder jongeren ineens sterk zal dalen. Jongeren die al roken, zullen waarschijnlijk andere wegen vinden om aan sigaretten te geraken. Maar het is een belangrijk maatschappelijk signaal: sigaretten en ­e-sigaretten zijn niks voor jongeren."

Het aandeel jongeren dat rookt, daalt inderdaad jaar na jaar, volgens het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). De grootste groep rokers onder de jongeren zijn de jongens. Terwijl meisjes almaar minder roken, zit het bij de jongens sinds kort weer in de lift.

"We gaan net voor, net na de schooluren en tijdens de middagpauze naar winkels in de buurt van scholen", vertelt Paul Van Den Meersche, hoofd van de tabakscontroledienst van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. "Als we zien dat er aan jongeren tabak wordt verkocht, gaan we samen mee naar buiten en vragen we hun identiteitsbewijs. Als de kopers jonger dan 18 blijken, maken we een pv op en krijgt de winkelier minstens 200 euro boete. Al zullen we in de eerste maanden waarschuwingen geven als tabak werd verkocht aan 16- en 17-jarigen." ‘

Het werk van de controleurs wordt gemakkelijker vanaf november. De meeste scholieren zijn te jong voor tabak. De controleurs moeten dus minder onderscheid maken tussen de jongeren. Gecontroleerde jongeren mogen hun tabak overigens houden, ook al waren ze te jong voor de aankoop. Anders dan alcohol mogen de controleurs tabak dan niet in beslag nemen.

"Als winkelier mag je tabak niet aan minderjarigen verkopen, maar zij mogen het wél kopen", zegt Luc Ardies van Buurtsuper.be. "De jongeren die de winkeliers echt misleiden – bijvoorbeeld door een oudere vriend tabak te laten kopen – zouden toch ook zelf gestraft moeten kunnen worden. Het wordt nu puur op de winkeliers afgeschoven."

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy