Verkoopverbod tabak aan -18 jarigen stuit op gemengde gevoelens bij Buurtsuper.be

Nieuws

Sinds 1 november is het zo ver: de verkoop van tabak aan minderjarigen wordt verboden. Op korte termijn is het effect klein, zeggen experts. Dat alleen de winkeliers geviseerd worden, is Buurtsuper.be in ieder geval een doorn in het oog.

In een artikel in De Standaard vraagt men zich af of met deze maatregel minder jongeren beginnen te roken. Stefaan Hendrickx, stafmedewerker bij het Vlaams Instituut Gezond Leven: "Het optrekken van de leeftijdsgrens is veeleer symbolisch. Het is een juiste maatregel, maar we verwachten niet dat het aandeel rokers onder jongeren ineens sterk zal dalen. Jongeren die al roken, zullen waarschijnlijk andere wegen vinden om aan sigaretten te geraken. Maar het is een belangrijk maatschappelijk signaal: sigaretten en ­e-sigaretten zijn niks voor jongeren."

Het aandeel jongeren dat rookt, daalt inderdaad jaar na jaar, volgens het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). De grootste groep rokers onder de jongeren zijn de jongens. Terwijl meisjes almaar minder roken, zit het bij de jongens sinds kort weer in de lift.

"We gaan net voor, net na de schooluren en tijdens de middagpauze naar winkels in de buurt van scholen", vertelt Paul Van Den Meersche, hoofd van de tabakscontroledienst van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. "Als we zien dat er aan jongeren tabak wordt verkocht, gaan we samen mee naar buiten en vragen we hun identiteitsbewijs. Als de kopers jonger dan 18 blijken, maken we een pv op en krijgt de winkelier minstens 200 euro boete. Al zullen we in de eerste maanden waarschuwingen geven als tabak werd verkocht aan 16- en 17-jarigen." ‘

Het werk van de controleurs wordt gemakkelijker vanaf november. De meeste scholieren zijn te jong voor tabak. De controleurs moeten dus minder onderscheid maken tussen de jongeren. Gecontroleerde jongeren mogen hun tabak overigens houden, ook al waren ze te jong voor de aankoop. Anders dan alcohol mogen de controleurs tabak dan niet in beslag nemen.

"Als winkelier mag je tabak niet aan minderjarigen verkopen, maar zij mogen het wél kopen", zegt Luc Ardies van Buurtsuper.be. "De jongeren die de winkeliers echt misleiden – bijvoorbeeld door een oudere vriend tabak te laten kopen – zouden toch ook zelf gestraft moeten kunnen worden. Het wordt nu puur op de winkeliers afgeschoven."

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2225)

Een ‘superbuurt’ dankzij Coca-Cola

Nieuws

In aanloop van het ‘Weekend van de Klant’ organiseert Buurtsuper.be haar jaarlijkse imagocampagne. We kunnen deze campagne enkel maar organiseren dankzij de steun van onze corporate partners. Een van die zeer gewaardeerde partners is Coca-Cola.
Lees meer ››

Supermarkten bedanken franchisenemers

Nieuws

In het Super magazine van juni plaatsten alle grote enseignes een bedankadvertentie. Ze willen hiermee de franchisenemers en hun personeel nog eens uitdrukkelijk bedanken voor de geleverde inspanningen tijdens de coronacrisis!
Lees meer ››