Verplichting mondmaskers: wie betaalt de boetes?

Nieuws

Vanaf zaterdag is iedereen verplicht om in winkels een mondmasker te dragen. Supermarktuitbaters zijn alleszins tevreden dat er nu duidelijkheid hieromtrent is. Er is wel ongerustheid in de sector over wie bij politiecontroles de boetes zal moeten betalen.

Vanaf zaterdag is iedereen verplicht om in winkels een mondmasker te dragen. Dat heeft het Overlegcomité, met daarin de vertegenwoordigers van de verschillende ­regeringen, donderdagavond beslist na overleg met de experts van de GEES. Ook in theater- en muziekzalen, auditoria, ­bibliotheken, musea en kerken wordt het dragen van een mondmasker verplicht. Wie het niet doet, riskeert een strafrechtelijke sanctie. De verplichting geldt niet voor wie jonger is dan 12 jaar.

De roep naar de verplichting, vooral vanuit wetenschappelijke hoek, klonk steeds luider. Supermarktuitbaters zien er op zich geen graten in dat mondmaskers vanaf zaterdag verplicht zijn voor al hun klanten, en juichen de duidelijkheid hier omtrent toe.

Buurtsuper.be heeft altijd gesteld dat beslissingen rond de corona maatregelen op nationaal niveau moeten worden genomen en heeft zich sterk gekant tegen gemeenten die op eigen houtje bijkomende maatregelen opleggen.

"Nu de verplichting er komt, hebben zaakvoerders wel schrik dat bij politiecontroles zijzelf de boetes zullen moeten betalen", zegt Luc Ardies van Buurtsuper.be. "Stel je voor dat een groep uitgelaten jongeren binnenkomt, die het niet zo nauw neemt met de regels. Begin er als zaakvoerder dan maar eens aan om ze terecht te wijzen. Laat staan dat het personeel dat zou moeten doen."

Momenteel heeft de zaakvoerder trouwens niet het recht om iemand buiten te zetten. "Volstaat het dat de zaakvoerder kan aantonen dat hij alles in het werk heeft gesteld om klanten ertoe aan te zetten om die mondmaskers te dragen?", vraagt Buurtsuper.be zich af. Buurtsuper.be en UNIZO proberen in ieder geval zo snel als mogelijk bij de regering de antwoorden op deze en andere prangende vragen te vinden.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2289)

Hoe rendabel zijn zelfstandige supermarkten?

Nieuws

Tijdens de coronacrisis hebben veel buurtsupermarkten mooie omzetcijfers neergezet. Maar verkoopcijfers zeggen niet alles. En wat als straks de coronastorm weer gaat liggen? Luc Roesems, bedrijfseconomisch expert bij PMO cvba voert jaarlijks een rendabiliteitsanalyse uit bij zelfstandige buurtsupermarkten. Hij legt een aantal pijnpunten bloot.
Lees meer ››