Vlaming te weinig chauvinistisch op gebied van eten en drinken

Nieuws

Lokaal kopen is in tegenwoordig, maar klopt dit wel ? De Vlaamse consument is lang niet zo chauvinistisch als hij beweert te zijn. Hij let weinig op de herkomst van producten. De Vlaming is wel te vinden voor Vlaamse kost en koestert zijn klassiekers. Maar een echte verdediger van de eigen keuken is hij meestal niet.

Dit blijkt uit een bevraging van iVox bij 1.000 Vlamingen in opdracht van VLAM. iVox ontwikkelde ook een test om zelf je culinair chauvinisme te testen. Op lekkervanbijons.be kom je te weten of je een gewoontebelg, een globetrotter, een bewuste Belg dan wel een Belg in hart en nieren bent.

Meer lokaal kopen, rechtstreeks bij de boer kopen, de eigen economie steunen. We lezen er de laatste jaren opvallend veel over en we hebben er de mond van vol. Maar voegen we ook de daad bij het woord? VLAM onderzocht hoe chauvinistisch de Vlaming koopt en kookt en kwam tot enkele opvallende bevindingen.

Te weinig bewust

De helft van de Vlaamse consumenten (51%) let niet op de herkomst van eten en drank. Bij -35-jarigen loopt dit op tot 65%. Bij 55-plussers is slechts 35% zich niet bewust van de herkomst van de voedingsproducten die ze kopen.

Beperkte kennis

De kennis over het aanbod is eerder beperkt. 48% van de Vlamingen denkt dat Pink Lady een Belgische appelsoort is. Verder is het juiste seizoen van vissen, groente- en fruitsoorten niet goed gekend.

De Vlaming koopt graag Belgische voedingsproducten

Wie de herkomst van voeding in het oog houdt, heeft vaak een sterke voorkeur voor producten van bij ons. Wie van deze groep een Belgische oorsprongsvermelding op een product ziet, zegt in 74% van de gevallen dat hij meer geneigd is voor dat product te kiezen. Producten waarvoor de herkomst een rol speelt en waarvan men het liefst inlands koopt, zijn in de eerste plaats eieren, bier en groenten. Daarna volgen vlees, aardappelen en melk.

De Vlaming is trots op onze Belgische producten

81% van de Vlamingen is trots op onze Belgische producten. Toch blijkt uit het onderzoek dat slechts 19% echt chauvinistisch is op culinair gebied.

Nochtans zijn er heel wat voordelen aan het koken met producten van bij ons.

-Steun aan de lokale economie

-Beperkte impact op het milieu door minder transport, strenge regelgeving

-Hoge kwaliteit en doorgedreven controles

-De versheid van de producten

De Vlaming zou ook best wat trotser mogen zijn op onze rijke culinaire traditie. Typisch Belgische schotels zoals steak met friet en stoemp met worst blijken weliswaar nog steeds het vaakst op tafel te komen en bij 68% van de Vlamingen is het lievelingsgerecht een typisch Belgisch gerecht. De Belgische keuken ligt de Vlaming na aan het hart en 93% zou het jammer vinden mocht die verloren gaan. Toch noemt slechts 54% zich een echte voorvechter van de Belgische keuken.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1241)