Voedingssector volgens Fevia te zwaar belast

Nieuws

In 2018 was volgens Fevia de Belgische voedingsindustrie goed voor een totale omzet van 51,8 miljard euro, een daling van 0,8 % ten opzichte van 2017. Tegelijk daalden ook de investeringen met 6,7 % tot 1,64 miljard. Enige uitzondering: de verwerking van chocolade en confiserie, waar de investeringen met 26 % groeiden.

In de eerste plaats is er een daling in de verkoop op de binnenlandse markt. Die is volgens Fevia te wijten aan "te veel taksen”. Daardoor zien we dat het aantal grensaankopen almaar stijgt. Vorig jaar ging het om een toename van 4,7 %. Daarnaast speelt ook een kleinere groei in de export: die klokte in 2018 af op 27,6 miljard euro. Maar de groei bedroeg 'slechts' 3,5 %, tegenover +6,2 % het jaar voordien. Die vertraging komt vooral op rekening van de export naar onze buurlanden.

Fevia wijst daarbij onder meer naar “protectionistische maatregelen in Frankrijk”, waar een project met herkomstaanduidingen op producten is verlengd. De export naar verre landen - het gaat dan vooral om dranken, ­zuivel, chocolade en diepgevroren aardappelproducten - groeide dan weer met 18,3 % tot zo'n 5 miljard euro.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1863)

Steun de Winkelhier-campagne

Nieuws

8 miljard euro. Zoveel hebben we vorig jaar geïnvesteerd in het buitenland en niet in onze eigen samenleving. Investeer in jobs en mensen uit je buurt, niet in dozen uit het buitenland! Als Belgische ondernemer draag jij ook bij tot de doelen van de Winkelhier-campagne. Steun daarom deze actie en verspreid de boodschap.
Lees meer ››