Wat met flexi-jobs na verkiezingen?


Een ledenonderzoek van Buurtsuper.be wees uit dat iets meer dan 1/3 van de ondernemers een beroep doet op flexi-jobbers. Bovenop het loon van de flexi-jobber moeten geen belastingen betaald worden. Bruto is dus netto.

Recent werden de flexi-jobs echter in vraag gesteld omdat uit een rapport van het Rekenhof en cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) zou blijken dat omwille van de flex-jobs het aantal deeltijdse jobs zou zijn gedaald en laaggeschoolden uit de arbeidsmarkt worden geduwd.

Onderzoek van Buurtsuper.be spreekt dat alvast tegen. In de supermarkten worden de flexi-jobbers vooral ingezet op drukke momenten. Die momenten werden, voor het systeem van de flexi-jobs, eerder opgevangen met studentenjobs.  

Toch inspireerde het rapport van het Rekenhof een aantal politieke partijen om het voortbestaan van de flexi-jobs in vraag te stellen. Vorige maand zei Groen-voorzitter Meyrem Almaci op Radio 1 dat de flexi-jobs moeten worden afgeschaft, omdat ze kwetsbare mensen uit de arbeidsmarkt duwen.

Wouter Van Besien, Groen-lijstduwer voor het Vlaams Parlement, benadrukte gisteren dan weer tijdens een verkiezingsdebat van Horeca Vlaanderen dat hij de flexi-jobs niet meteen wil afschaffen. “Wij willen dit systeem voorlopig laten bestaan. Als wij in de regering komen, willen we eerst de lasten voor de laagste lonen verlagen. Daardoor zullen de lonen in de horeca lager worden en kunnen meer kwetsbare mensen worden aangeworven. Als dat is gebeurd, willen we de flexi-jobs wel op lange termijn laten uitfaseren.”

CD&V en sp.a willen de flexi-jobs behouden. N-VA en Open Vld willen het systeem uitbreiden naar andere sectoren.

Foto: Flair

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy