Week van de bij


Bijen spelen een primordiale rol in onze voedingsketen, ze zorgen namelijk voor het voortbestaan van heel wat gewassen, zoals frambozen en courgetten. Daarnaast leveren ze ook nog overheerlijke honing. Tijdens de 'Week van de bij' (van 31 mei tem 7 juni) wil de Vlaamse overheid meer aandacht vestigen op het belang van het kleine beestje. 

Hoe kan jij helpen bij de redding van de bijen? Enkele tips van Meli: 

Tover je tuin om tot bijenparadijs
Een eenvoudige manier om bijen te ondersteunen is om wilde bloemen te planten in je tuin. Zorg voor bloemen die veel nectar bevatten zoals lavendel, krokussen en sneeuwklokjes. Zorg je er ook voor dat er het grootste deel van het jaar bloemen zijn, dan is dat extra goed voor de bij. Bijen zijn in het najaar langer actief dan je zou denken en dan wordt het uiteraard wat moeilijker voor hen om voedsel te vinden.

Open een bijenhotel
Een kleine moeite, met erg veel effect. Bijen vinden niet altijd even eenvoudig een plekje om hun nest te bouwen. Daar kan jij dus gewoon mee helpen. Veel solitaire bijen maken hun nest liefst in oude boomtakken, maar er zijn ook zandbijen die in de aarde leven. Wie dus gewoon enkele stronken hout of wat losse aarde laat in zijn tuin, zorgt voor een ideaal verblijf. Wil je de bijen een topverblijf geven? Maak dan zelf een bijenhotel of koop er één in de natuurwinkel. Ontdek hoe je zelf een bijenhotel kan maken

Gebruik geen pesticiden
Wie pesticiden gebruikt om onkruid te verdelgen of chemische reinigingsmiddelen inzet om zijn oprit te poetsen, doodt daarmee onbewust heel wat bijen. Bijen eten de chemische stoffen per ongeluk op of verdrinken in het chemische water dat in de grond loopt. Ook hun grondnesten lopen hierdoor gevaar. Als je dan toch een bestrijdingsmiddel zoekt, kijk dan zeker eerst even op de verpakking hoe veilig het product is voor fauna en flora.

Check ook www.meli.be/alles-over-honing/bijenbescherming of www.weekvandebij.be

 

 

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy