Weldra alle reclame voor tabak verboden?


De wetsvoorstellen van SP.A en CDH moeten nog besproken en gestemd worden, maar gisteren bleek in de commissie Volksgezondheid al dat er een verpletterende meerderheid voor bestaat. Dat is deels het logische gevolg van de invoering van de neutrale sigarettenpakjes begin dit jaar. Geen logo's of felle kleuren meer.

“Dan is het normaal dat reclame in allerlei kleuren niet meer mag”, zegt CD&V- Kamerlid Els Van Hoof. Eerder op de dag drong de Stichting tegen Kanker nog aan op een verbod. Die vermoedt dat de tabaksbedrijven de gemiste reclame via de pakjes gaan compenseren met extra reclame via affiches in krantenwinkels.

“Daarom moet deze wet prioritair worden behandeld. Als je de marketingmogelijkheden verbiedt op verpakkingen, moet dat ook in krantenwinkels”, zegt Suzanne Gabriëls. Opvallend is dat niet alleen CD&V, PS, de groenen en PVDA het SP.A-voorstel van Karin Jiroflée gaan steunen. Ook N-VA en zelfs Open VLD gaan zich niet verzetten. “Niemand kan iets hebben ­tegen voorstellen die de bevolking beschermen”, aldus ­Yoleen Van Camp (N-VA). Haar partij vraagt wel dat er voldoende overgangsmaatregelen komen. Voor de e-sigaret geldt het reclameverbod niet. De bevoegde Kamercommissie voert een aparte discussie over de vapor- en damp­producten.

CD&V wil wel nog verder gaan en bijvoorbeeld ook de verkoop in de horeca verbieden. “Wallonië heft een taks op tabaksautomaten, waardoor er bijna geen meer te vinden zijn. En is het niet ­absurd dat je nog sigaretten kunt kopen in de horeca, terwijl daar wel een rookverbod geldt?” De voorstellen van Van Hoof kunnen voorlopig nog niet op een meerderheid rekenen en worden later nog in een werkgroep besproken. De bespreking van de voorstellen begint op 4 februari.

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy