Wie is Jumbo-topman Frits van Eerd?


Tien jaar geleden scoorde de Brabander nog een Top 40 hit, samen met de ­Gebroeders Ko, ‘Wij doen het licht wel uit’. Maar tegenwoordig zien ­onze noorderburen Van Eerd vooral als een van de meest geslaagde ondernemers van het land. De man die met veel lef het 98-jarige familie­bedrijf omtoverde van een groothandel naar de op een na grootste supermarktketen van Nederland. Hij staat vandaag aan het hoofd van 675 Jumbo-supermarkten en meer dan 100 La Place-restaurants, hij is de baas van zo'n 43.000 werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 7,4 miljard euro.

Woensdag opent Van Eerd het eerste Belgische filiaal in het Limburgse Pelt. Daarna volgen nog winkels in Rijkevorsel en Lanaken, en binnen het jaar nog 12 tot 15 andere locaties. Op termijn ziet Jumbo potentieel voor ruim 100 winkels in België. De openingen van Jumbo gaan steevast gepaard met confetti en gele ballonnen.

Van Eerd is ook de trompettist van het orkest van De Toppers, de Nederlandse supergroep met René Froger, Gerard Joling, ­Jeroen van der Boom en Jan Smit, met wie hij meermaals voor ruim 50.000 man speelde in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. “Je moet ruimte maken voor creativiteit, omdat je daarmee een ander onderdeel van je brein ontwikkelt. Het helpt je bepaalde vraagstukken toch weer anders te benaderen.” Dat het daardoor wel heel erg druk wordt, zeker ook nog eens in combinatie met een gezin met drie kinderen, vindt de topman van Jumbo niet eens erg. “Ik ben liever druk bezig dan dat ik het gevoel heb dat ik een dag niks gedaan heb. Mijn vrouw kent me niet anders, ze weet: Die gaat niet stilzitten. Ik kijk ook nooit televisie, zonde van mijn tijd.”

De CEO leeft dus aan honderd per uur. En dat had nóg sneller mogen zijn. Want de jonge Van Eerd droomde van een carrière als autocoureur. Maar dat was niet wat zijn ouders voor ogen hadden. Dus gooide Van Eerd zich toch maar op de zaken­wereld, zonder zijn droom te verloochenen. Want hij wilde heel snel veel geld verdienen om zijn racehobby zelf te kunnen financieren. Intussen heeft Van Eerd een collectie oldtimers, hij reed vijf keer de Dakarrally en werd in 2006 Nederlands rallykampioen. Drie weken geleden behaalde hij met de Jumbo-gele race­auto van het ­Racing Team Nederland nog goud tijdens een wedstrijd in Japan. Zonder de autosport was hij nooit een succesvolle ondernemer geworden, zei Van Eerd in De ondernemer. “Dan had ik nooit geleerd de randjes op te zoeken van hoever je kunt gaan om ergens een succes van te maken.” Winst kan je volgens hem afdwingen. “Als je niet tegen iedereen zegt: Ik moet, ik zal, ik ga winnen, dan maak je geen enkele kans.'' Benieuwd of hij, ondanks de zware concurrentie, ook op de Belgische markt winst kan afdwingen.

 

 

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy