Zelfstandige Spar buurtsupers investeren in AED toestellen


In België krijgen jaarlijks ongeveer 9.000 mensen te maken met een plotse hartstilstand, waarvan 17 tot 30 % op een openbare plaats. Het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) door toevallige omstaanders vergroot de overlevingskans van het slachtoffer. Daarom investeren vier Spar-winkels elk in een AED-toestel dat permanent beschikbaar zal zijn voor iedereen.

De zelfstandige ondernemer van de Spar-winkel financiert de helft van het aankoopbedrag van het AED-toestel. Voor de andere helft rekent Spar op de steun van zijn klanten. Spar Aalter, Spar Denderwindeke, Spar Gembloux en Spar Wijgmaal bijten de spits af met een inzamelactie van donderdag 5 maart tot woensdag 1 april. In deze vier gemeenten zal het AED-toestel geplaatst worden in april. Na evaluatie van de test wordt de actie mogelijk herhaald in andere Spar-winkels in België.

Supermarkt met een hart voor de buurt
Kris Borloo, zelfstandig ondernemer van Spar Denderwindeke, stelde zich vol enthousiasme kandidaat als testwinkel voor de actie. “Als buurtsupermarkt steunen we uiteenlopende lokale initiatieven. Een plotse hartstilstand kan iedereen overkomen. Door samen met onze klanten te investeren in een AED-toestel, kunnen we levens redden in onze buurt. Ik betaal dan ook graag de helft van het aankoopbedrag. Bovendien zal het Rode Kruis van Ninove op de parking van onze winkel uitleg geven over de actie en hoe je een AED-toestel gebruikt. Zo zijn we goed voorbereid als het ooit nodig zou zijn.”

“De inspiratie voor deze actie haalden we bij Spar Ierland, waar een gelijkaardig initiatief een groot succes was”, vertelt ook Guido Soret, verkoopdirecteur Spar Colruyt Group België. “Spar is een echte buurtsupermarkt. Iedere zelfstandige ondernemer tracht op zijn manier een sterk ankerpunt te zijn in zijn gemeente, een ontmoetingsplaats in de buurt. We zijn ervan overtuigd dat we onze klanten warm kunnen maken om samen met ons een inspanning te doen voor dit initiatief waarbij de hele buurt baat heeft. Door zelf de helft van het aankoopbedrag van het AED-toestel te financieren, geeft de zelfstandige ondernemer iets terug aan zijn klanten."

Crowdfunding via microdonaties
Spar-klanten kunnen op twee manieren bijdragen aan de aankoop van het AED-toestel. Ze kunnen hun kassaticket afronden naar de eerstvolgende euro. Een kassaticket van 10,12 euro wordt in dat geval afgerond naar 11 euro. De klant doet dan een gift van 88 eurocent. Een klant kan er ook voor kiezen 1, 2 ,3 of 5 euro te doneren. Als er tijdens de actieperiode meer dan het nodige bedrag wordt ingezameld, schenkt Spar het teveel aan het lokale Rode Kruis. 

 

 

 

Gerelateerde artikels

Nieuwe regering zal geen vleestaks invoeren
Van Eccelpoel opnieuw aan het verbouwen
Drie podcasts over lokale voeding

Actueel

Nieuwe regering zal geen vleestaks invoeren
Van Eccelpoel opnieuw aan het verbouwen
Drie podcasts over lokale voeding
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy