Ziekteverzuim stagneert. Dankzij ‘Werkbaarheidscheque’ interessante subsidies voor PMO opleidingen


Volgens Securex is het ziekte­verzuim zo goed als niet toegenomen in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2018: het is de kleinste stijging in ­zeven jaar. Volgens Securex kan de stagnatie verklaard worden door de vergrijzing die minder snel toeneemt. Ziekteverzuim hangt sterk samen met de leeftijd. Per honderd min-24-jarigen waren er op een doorsnee dag in 2018 drie zieken. In de leeftijdsgroep 55 tot 59 jaar ligt dat cijfer ruim vier keer hoger. In de categorie 60 tot 64 jaar is op een doorsnee dag één op de vijf afwezig door ziekte. Ook de groei van het aantal langdurig zieken is in de eerste jaarhelft zo goed als gestopt.

"Wat mogelijk een belangrijke impact heeft, is de re-integratiewet", zegt Verlinden. Het koninklijk besluit daarover verscheen eind 2016. Door formele re-integratietrajecten mogelijk te maken, zouden meer ­zieke werknemers het werk moeten hervatten. "Ook het ­Riziv (Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) stelt een positieve evolutie vast, met meer deeltijdse werkhervattingen." Volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, is er vooral sprake van een mentaliteits­wijziging bij bedrijven. "Door de krapte op de arbeidsmarkt is het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Daardoor staat behoud hoog op de agenda en wordt er dus meer nagedacht over ondersteuning en begeleiding."

PMO cvba organiseert specifieke opleidingen voor winkelpersoneel rond ‘Omgaan met stress’, ‘Plezier op het werk werkt’ en ‘Mentorship’. Er zijn dankzij de ‘Werkbaarheidscheque’ verhoogde subsidies mogelijk tot einde 2019. Voor meer info: wendy.labie@pmocvba.be

Gerelateerde artikels

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Vanaf 2025 verplichting om zonnepanelen te plaatsen

Actueel

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Vanaf 2025 verplichting om zonnepanelen te plaatsen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy