Zondag rustdag?


Volgens het Steunpunt Werk zou momenteel tien procent van de Belgische loontrekkenden ook op zondag werken. Dat is een toename van meer dan de helft tegenover 2001, toen nog 6,6 procent zondagswerk deed. Meer vrouwen dan mannen hebben geen rustdag op zondag. 9 procent van de Belgische mannen werkt op zondag, tegenover 11,4 procent van de vrouwen. 

Dat ligt ongetwijfeld aan de sectoren waar zondagswerk in­geburgerd is. In de retail bijvoorbeeld: veel buurtsupermarkten blijven open tot zondagmiddag. Sinds 2007 mogen winkels zes keer per jaar ook op zondagnamiddag open zijn en in toeristische centra zelfs veel vaker. 

Toch blijven we qua zondagswerk onder het Europese gemiddelde. Winkels moeten in België één keer in de week verplicht 24 opeenvolgende uren gesloten zijn. Dat hoeft niet op zondag te zijn, maar personeel tewerkstellen op zondagnamiddag is wél verboden. De N-VA wil die wetgeving aanpassen. Als het aan haar ligt, mogen winkels altijd tot 21 uur openblijven (nu is dat enkel op vrijdag en de avond voor een feestdag het geval) en gaat de verplichte sluitingsdag op de schop. 

Buurtsuper.be stelt dat de afschaffing van de verplichte wekelijkse rustdag zinloos is, indien de regering de sociale wetgeving niet aanpast. Vandaag mag er op zondag na 12u niet meer gewerkt worden, behalve dan op die zes koopzondagen. Bovendien moet dat zondagswerk ook betaalbaar zijn voor de werkgever. “Indien zo’n wettelijke versoepeling gepaard gaat met hogere loonkosten om op zondag te werken, dan kan zo’n operatie niet winstgevend zijn”, aldus Luc Ardies van Buurtsuper.be.  

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy