Zondagsopening enkel indien kosten niet stijgen

Nieuws

Afgelopen weekend werd opnieuw een ballonnetje opgelaten over de verruiming van de winkelopeningstijden. Ditmaal was het NVA die voorstelde om de winkelopeningstijden te verruimen en de verplichte sluitingsdag af te schaffen. Zo zouden ook op zondag de winkels de hele dag open kunnen blijven.

“Vooral in aanloop van de verkiezingen geven dit soort voorstellen aan alle politieke partijen de kans om hun mening hierover te ventileren, en op die manier in de pers te komen,” zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be. “In het debat over de winkelopeningstijden worden traditiegetrouw alle registers opengetrokken en vooral principiële standpunten aangehaald. Voor Buurtsuper.be is bij dit soort discussies enkel volgende vraag doorslaggevend: is dit te rendabiliseren voor de winkeliers?” 

De discussie van de zondagsopening is onlosmakelijk gekoppeld aan de sociale wetgeving. In principe laat de wet nu al toe om de hele zondag open te blijven. Zolang de deuren maar op een ander moment 24 uur ononderbroken worden gesloten. “De hamvraag is of je personeel op zondagnamiddag kan tewerkstellen én tegen welke loonvoorwaarden dit dan kan,” zegt Luc Ardies. “Nu is dat in regel verboden op zondag na 12.00 uur. De afwijking op die regel zijn de fameuze zes koopzondagen.”

Buurtsuper.be en UNIZO hebben destijds bij de verhoging van drie naar zes koopzondagen op de valreep kunnen bekomen dat het meerloon voor de zelfstandige detailhandel hiervoor ‘beperkt’ bleef tot 50%. “Bij de grootwarenhuizen moest er een sociaal akkoord worden gesloten over het werken op zondagnamiddag. Met alle gevolgen van dien…”

“De AC Nielsen cijfers wijzen ondertussen uit dat de spreekwoordelijke ‘taart’ niet meer groter wordt. Met andere woorden, de consument geeft niet méér uit omdat de winkels meer en langer open zijn. Verruiming van de openingsuren kan dus alleen indien de kosten niet mee stijgen. Anders wordt de verruiming van de openingsuren, los van de principiële discussie, een maat voor niets,” aldus Luc Ardies.

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2212)