Zondagsopening enkel indien kosten niet stijgen

Nieuws

Afgelopen weekend werd opnieuw een ballonnetje opgelaten over de verruiming van de winkelopeningstijden. Ditmaal was het NVA die voorstelde om de winkelopeningstijden te verruimen en de verplichte sluitingsdag af te schaffen. Zo zouden ook op zondag de winkels de hele dag open kunnen blijven.

“Vooral in aanloop van de verkiezingen geven dit soort voorstellen aan alle politieke partijen de kans om hun mening hierover te ventileren, en op die manier in de pers te komen,” zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be. “In het debat over de winkelopeningstijden worden traditiegetrouw alle registers opengetrokken en vooral principiële standpunten aangehaald. Voor Buurtsuper.be is bij dit soort discussies enkel volgende vraag doorslaggevend: is dit te rendabiliseren voor de winkeliers?” 

De discussie van de zondagsopening is onlosmakelijk gekoppeld aan de sociale wetgeving. In principe laat de wet nu al toe om de hele zondag open te blijven. Zolang de deuren maar op een ander moment 24 uur ononderbroken worden gesloten. “De hamvraag is of je personeel op zondagnamiddag kan tewerkstellen én tegen welke loonvoorwaarden dit dan kan,” zegt Luc Ardies. “Nu is dat in regel verboden op zondag na 12.00 uur. De afwijking op die regel zijn de fameuze zes koopzondagen.”

Buurtsuper.be en UNIZO hebben destijds bij de verhoging van drie naar zes koopzondagen op de valreep kunnen bekomen dat het meerloon voor de zelfstandige detailhandel hiervoor ‘beperkt’ bleef tot 50%. “Bij de grootwarenhuizen moest er een sociaal akkoord worden gesloten over het werken op zondagnamiddag. Met alle gevolgen van dien…”

“De AC Nielsen cijfers wijzen ondertussen uit dat de spreekwoordelijke ‘taart’ niet meer groter wordt. Met andere woorden, de consument geeft niet méér uit omdat de winkels meer en langer open zijn. Verruiming van de openingsuren kan dus alleen indien de kosten niet mee stijgen. Anders wordt de verruiming van de openingsuren, los van de principiële discussie, een maat voor niets,” aldus Luc Ardies.

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1333)

Hoe evolueert de rentabiliteit van jouw buurtsuper?

Nieuws

Financieel expert Luc Roesems maakte in opdracht van Buurtsuper.be een analyse van de jaarrekeningen van 400 zelfstandige supermarkten over de laatste drie jaar. In deze infosessies - een per enseigne - kan je de resultaten van jouw buurtsuper benchmarken met die van je collega's.
Lees meer ››

Nieuwe fiscaalvriendelijke verloning

Nieuws

Op 1 januari 2018 deed de 'winstpremie' zijn intrede in uitvoering van het zomerakkoord. Met de winstpremie kan je een deel van je winst als bonus toekennen aan je werknemers. Dit is een fiscaalvriendelijke verloning.
Lees meer ››

Mr. Georges, topkwaliteit in de supermarkt

Nieuws Winkelopeningen

Eataly en Whole Foods Market zijn concepten die met een exclusief aanbod in respectievelijk Italiaanse en organische producten wereldwijd succes kennen. Medio 2018 werd met Mr. Georges een Belgische tegenhanger van dit shop-in-shopconcept gelanceerd. We mochten voor Super magazine dit unieke concept voor jullie voorproeven.
Lees meer ››