Zonnepanelen voor de supermarkt?

Nieuws

In de meeste buurtsupers weegt de energiefactuur steeds zwaarder door. Kan groene stroom een oplossing bieden? We gingen ons licht opsteken bij Alex Polfliet van Zero Emission Solutions.

Veel supermarkten hebben een groot en nauwelijks beschaduwd dak. De ideale structuur dus om zonnestroom op te wekken. Volgens Alex Polfliet van Zero Emission Solutions zijn voor een supermarkt zonnepalen een no-brainer.

Zero Emission Solutions helpt ondernemingen CO2-neutraliteit na te streven maar koppelt dit streven altijd aan een kostenbesparing. “We hanteren het principe van planet, people, profit”, vertelt zaakvoerder Alex Polfliet. “We proberen goed te doen voor de planeet, de mens maar ook voor je portemonnee.”

Low hanging fruit
Wil je je energiefactuur verlagen? Dan is volgens hem een eerste belangrijke stap het (her)onderhandelen van je energiecontract. “Zeker bij kmo’s, die hier doorgaans zelf minder mee bezig zijn, zien we dat de markt consulteren snel een interessante besparing oplevert.” Een volgende stap is een audit om de energie-efficiënte van je bedrijf te verbeteren. “We weten uit onze ervaring dat een gemiddelde kmo daar ook tot 20% van zijn energiekost mee kan besparen.” Er is dus nog heel wat low hanging fruit, zoals Alex het uitdrukt, “acties die voor ons evident zijn, maar waar ondernemers niet altijd bij stilstaan. Dat zijn bovendien dingen die geen of geen grote investering vragen, soms gaat het gewoon om een gedragsaanpassing. En indien een beperkte investering toch nodig is, zien we dat die zich ook snel terug verdient.”

Een derde belangrijke activiteit van Zero Emission Solutions is hernieuwbare energie. “We bekijken voor onze klanten of investeren in groene stroom interessant is. En zo ja, welke technologie dan aangewezen is, hoe groot je installatie moet zijn en waar je die best plaatst .” Voor de doorsnee kmo zijn zonnepanelen vandaag trouwens nog altijd de beste oplossing. “Met een PV-installatie kan je gemakkelijk een terugverdientijd halen van vijf à zeven jaar. Voor een supermarkt is de kans heel groot dat die tijd korter zal zijn. Omdat ze hoge energieverbruikers zijn én vaak geschikte infrastructuur hebben.”

Wisselwerking
Het is geen toeval dat Zero Emission Solutions zowel op energieaankoop, energie-efficiënte als hernieuwbare energie actief is. “Er is een heel sterke wisselwerking tussen die drie aspecten. Wanneer we een onderzoek doen naar de opportuniteit van zonnepanelen, dan kijken we ook naar het verbruik van het bedrijf in kwestie. We kennen van elk type afnemer de normale en gemiddelde verbruiken en kunnen dan vergelijken. Het heeft weinig zin om je verbruik volledig te dekken met zonnepanelen, als je eigenlijk te veel verbruikt. En om je energie-efficiëntie te berekenen, moeten we ook weten hoeveel je betaalt voor die energie. En als die prijzen niet marktconform zijn, gaan we adviseren om daar eerst wat aan te doen. Er is echt een verbondenheid tussen die drie dimensies die helaas nog vaak over het hoofd wordt gezien.”

Misvattingen
Alex geeft toe dat er nog wat misvattingen zijn over zonnepanelen, maar vindt die onterecht. “Zowel de kostprijs, als de technologie van PV-installaties zijn fors geëvolueerd. Daken die vroeger niet geschikt waren om zonnepanelen te dragen, zijn dat vandaag mogelijk wel. Omdat de panelen lichter zijn en omdat de manier waarop ze op het dak geplaatst worden, anders is.” Ook de kostprijs van de panelen evolueerde. “Die is nu een zesde van de prijs van tien jaar geleden. De investeringskost ligt meestal veel lager dan wat men eerst had ingeschat.”

Je hoort ook vaak dat zonne-energie enkel rendabel is indien je de opgewekte energie onmiddellijk kunt gebruiken. Dat klopt. Maar voor de meeste supermarkten is dat het geval. “Er staan koeltogen, ijskasten, diepvriezers ... die constant energie nodig hebben, en nog het meeste op momenten dat er ook meer stroom wordt geproduceerd.”

Het kan zijn dat de investering in een PV-installatie toch te groot is. Ook dan kan Zero Emission Solutions een oplossing bieden. “Er zijn coöperaties die bereid zijn om geld op te halen bij omwonenden, die mee investeren in de zonnepanelen. De stroom wordt dan verkocht tegen een verlaagd tarief. Dus voor de supermarkt is het sowieso een goede zaak. Die hoeft geen investering te doen en realiseert toch een besparing. De verkoopprijs van de stroom is nog voldoende om winst op te leveren, zodat je je aandeelhouders ook een dividend kan uitkeren. Dat soort projecten kunnen we ook mee helpen opzetten.”

En andere groene stroom opties? “Ik krijg soms wel eens een vraag naar kleine windturbines. Maar de regelgeving bepaalt helaas dat je die maar tot op 15 meter hoogte mag plaatsen. En op die hoogte is er gewoon te weinig wind. Warmtepompen waarmee je energie uit de grond of uit de lucht haalt, zijn een fantastische energetische oplossing, maar helaas nog zeer duur in gebruik. Dus hoe je het ook draait of keert, zonnepanelen zijn vandaag nog altijd de beste oplossing. Een no-brainer, als je het mij vraagt.”

Solar parking bij Spar Lichtaart
Zero Emission Solutions werkt momenteel aan een project voor de Spar in Lichtaart. Zaakvoerder Guy Van de Poel: “Onze supermarkt is een grote energieverbruiker. Daarom wilden we investeren in een groene oplossing. Zonnepanelen waren in 2010 niet de beste oplossing, en om die reden hebben we toen gekozen voor warmterecuperatie van de koelinstallatie.”

Guy besloot dit jaar om alsnog zonnepanelen te installeren. “Inmiddels zijn er andere oplossingen en bieden combinaties van diverse systemen vaak nog de beste optie”, vertelt Guy. “We hebben nu wel gekozen voor een PV-installatie. Onder andere omdat de supermarkt de meeste energie verbruikt wanneer de zon ook het hardste schijnt.” Het dak boven de supermarkt met bovenliggende appartementen was echter niet ideaal voor de plaatsing van een installatie. Daarom werd gezocht naar een alternatieve oplossing.

“Er komen nu zonnepanelen op een dertigtal overdekte parkings, het wordt een ‘solar parking’ dus eigenlijk”, vertelt Alex. “Heel zichtbaar, dus goed voor het groene imago van de supermarkt én efficiënt. Bekijk het ook als een extra service naar de klanten. Die kunnen hun wagen nu ook overdekt parkeren. Op de parking komen trouwens ook enkele laadpalen, die uiteraard verbonden zijn met de zonnepanelen.” Spar Lichtaart wil de solar parking alleszins nog dit jaar installeren.


Vragen over hernieuwbare energie?

Buurtsuper.be leden kunnen met al hun vragen over energieaankoop, energie-efficiënte en hernieuwbare energie terecht bij Zero Emission Solutions. Het bedrijf werd door de Vlaamse overheid aangesteld als kmo-energiecoach en biedt daardoor een aantal gratis diensten aan. Interesse? Neem dan contact op met aurelie.camps@ buurtsuper.be. Zij brengt u in contact met Zero Emission Solutions.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2225)

Een ‘superbuurt’ dankzij Coca-Cola

Nieuws

In aanloop van het ‘Weekend van de Klant’ organiseert Buurtsuper.be haar jaarlijkse imagocampagne. We kunnen deze campagne enkel maar organiseren dankzij de steun van onze corporate partners. Een van die zeer gewaardeerde partners is Coca-Cola.
Lees meer ››

Supermarkten bedanken franchisenemers

Nieuws

In het Super magazine van juni plaatsten alle grote enseignes een bedankadvertentie. Ze willen hiermee de franchisenemers en hun personeel nog eens uitdrukkelijk bedanken voor de geleverde inspanningen tijdens de coronacrisis!
Lees meer ››