Bewaarvoorschriften rijsttaartjes

Nogal wat winkeliers kopen voorgebakken en diepgevroren rijsttaartjes en bakken die ter plaatse af. Maar hoe moeten die worden bewaard tot het moment van de verkoop?

Onderstaande informatie werd door het FAVV doorgegeven na een studie door het WetCom:

Rijsttaarten behoren niet tot de groep 'viennoiserie op basis van gebakken banketbakkersroom' en vallen buiten het toepassingsgebied van het Advies 49/2006.
Het ingrediënt rijstpap in rijsttaart kan een voedingsbron vormen voor micro-organismen (laat groei van micro-organismen toe). Daarnaast wordt de rijstpap vaak nog verrijkt met crème pâtissière. Aangezien het mengsel van rijstpap en crème pâtissière nog een andere samenstelling heeft dan enkel crème pâtissière, kan de afwijking voor vienoisserie met gebakken banketbakkersroom, gebaseerd op het Advies 49-2006, niet zomaar worden toegepast op rijsttaarten. 

De bakkersfederatie heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om rijsttaarten te bewaren bij kamertemperatuur en de resultaten werden voorgelegd aan het wetenschappelijk comité. De evaluatie van het onderzoek werd opgenomen in Advies 03-2015: http://www.favv.be/wetenschappelijkcomite/adviezen/ .
De conclusie was de volgende: “Het Wetenschappelijk Comité heeft vastgesteld dat in de studie essentiële informatie ontbreekt om aan te tonen dat de microbiologische veiligheid van rijsttaarten gegarandeerd is bij een bewaartijd van 12 uren bij omgevingstemperatuur.”

Rijsttaarten mogen dus niet bij kamertemperatuur worden verkocht, tenzij ze deze bewaartemperatuur zelf hebben gevalideerd binnen hun autocontrolesysteem.

« Meer veelgestelde vragen