Jaaroverzicht Buurtsuper.be

Nieuws Over Buurtsuper

2018 wordt ongetwijfeld een jaar vol innovaties en vernieuwingen. Maar eerst blikken we met dit eigenzinnig jaaroverzicht terug op 2017.

31 januari: Buurtsuper.be over onverkochte winkels van AH Delhaize

Volgens de TIJD slaagt moederbedrijf Ahold Delhaize er maar niet in om de 13 winkels, die volgens de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) moeten worden verkocht, van de hand te doen. Buurtsuper.be dringt erop aan dat bij deze verkoop maximaal wordt rekening gehouden met de belangen van alle betrokken zelfstandige buurtsupermarkten.

6 februari: Buurtsuper.be positief over nieuwe Vlaamse aanwervingsstimulans

Buurtsuper.be reageert tevreden op de zopas door de Vlaamse ministerraad bevestigde nieuwe aanwervingsstimulans voor langdurig werklozen. Deze zal niet langer via de vakbonden worden uitgekeerd (zoals bij de eerdere 'ACTIVA-maatregel'), maar via een aanvraag via de VDAB. Een werkgever kan aanspraak maken op een totale premie van €4.250, als hij een werkzoekende van 25 tot 55 jaar voltijds in dienst neemt, die minstens 2 jaar werkloos is.

1 maart: Personeelsopleiding of HACCP-begeleiding voor Buurtsuper.be-leden

Heeft u soms ook de indruk dat de HACCP-rompslomp u van het échte werk afhoudt? Of dat er teveel commercieel garen wordt gesponnen rond de hygiënewet? Daarom biedt Buursuper.be haar leden een HACCP-begeleiding die, na aftrek van de KMO Portefeuille, u niets kost! Buurtsuper.be leden kunnen ook genieten van personeels- en managementopleidingen tegen héél interessante voorwaarden. Het opleidingscenter van Buurtsuper.be, PMO cvba, engageert gespecialiseerde coaches en geeft de opleiding tijdens de openingsuren op de winkelvloer. Maak uw keuze op www.pmocvba.be.

16 april: Buurtsuper.be sluit dading met AMP

Na een lange procedure in eerste aanleg, in beroep en bij het Hof van Cassatie, is 8 jaar later Buurtsuper.be erin geslaagd om alsnog een vergelijk te vinden met AMP. 100 Buurtsuper.be- leden hebben deelgenomen aan een collectieve procedure. De dading heeft deels betrekking op een compensatieregeling voor die deelnemers en bevriest, behoudens indexaanpassing, de huidige transportkosten voor 3 jaar. Maar de dading viseert vooral ook de toekomstige samenwerking. Luc Ardies van Buurtsuper.be: “We gaan proactief en periodiek met elkaar overleg plegen en zullen ons nieuwe partnership aanwenden om opportuniteiten met het oog op een optimale samenwerking na te streven.”

15 mei: Ministerraad lanceert Buurtsuper.be voorstel 'Afrekenen met winkeldieven'

Buurtsuper.be reageert positief op de maatregelen die de federale regering gisteren nam tijdens haar bijzondere ministerraad over veiligheid. Vooral het voorstel dat Buurtsuper.be eerder lanceerde, om winkeliers zelf een schadevergoeding te laten regelen met winkeldieven, zonder noodzakelijke aanwezigheid van politie, is een belangrijke stap in de strijd tegen winkelcriminaliteit.

24 juni: Minister Willy Borsus: “Niet-concurrentiebeding in franchisecontract ontoelaatbaar”

Buurtsuper.be heeft een exclusief interview gehad met federaal Minister Willy Borsus. De Minister is ook bereid om het Buurtsuper.be voorstel rond ‘Afrekenen met winkeldieven’ mee te verdedigen in de Ministerraad. Tijdens het interview werd behoorlijk uitgeweid over de groei van de franchise in de retail. Minister Borsus is voorstander van franchise, omdat het zowel voor de grote franchisecentrales als voor de zelfstandige franchisenemer heel wat voordelen met zich meebrengt. Maar tegelijkertijd is er nood aan bescherming van de franchisenemer. Niet concurrentiebedingen moeten worden beperkt en het kan geenszins dat er nog een niet concurrentiebeding geldt na het einde van de samenwerking”, aldus Minister Borsus.

4 juli: Buurtsuper.be sluit sociaal akkoord voor zelfstandige kleinhandel en supermarkten

Op 3 juli 2017 is er na moeizame onderhandelingen een sectoraal akkoord getekend voor de Paritaire Comité’s 201 (zelfstandige kleinhandel) en 202.01 (zelfstandige supermarkten vanaf 20 werknemers). Luc Ardies van Buurtsuper.be en UNIZO is in deze paritaire comités woordvoerder voor de werkgeversorganisaties. De werkgevers zijn niet ingegaan op de vakbondseisen rond overloon voor laat-avond-openingen en in de weekends. Er werd ook niet ingegaan op de eisen rond het optrekken van de minimumduur van deeltijdse werknemers en de beperkingen op de tewerkstelling van jobstudenten en interim. Het mini-akkoord legt het accent op de koopkracht en blijft binnen de loonnorm van 1,1%. De belangrijkste maatregel is de verhoging van de maandlonen met €20 die pas ingaat vanaf 1 augustus 2017. Hiermee blijft 2017 grotendeels bespaard van een loonkostverhoging.

4 augustus: Buurtsuper.be juicht versoepeling jobstudenten voor zondagwerk toe
Minister van Werk Kris Peeters wil de regels versoepelen zodat een minderjarige jobstudent op zondag overal in de kleinhandel kan werken. Deze versoepeling was reeds in de horeca van toepassing en in de toeristische gemeenten, maar nu zou die ook in onze buurtsupermarkten gelden.

30 september: Campagnewebsite Superbuurt.be breekt records

De website rond de imagocampagne ‘Samen bouwen aan een superbuurt’ heeft op een maand tijd 78.735 bezoekers gehad, het dubbele van vorig jaar. De vooropgestelde 150.000 pageviews werden verpulverd door het uiteindelijke aantal: meer dan 230.000 pagina’s werden er bekeken op www.superbuurt.be. En dit door maar liefst 58.000 unieke bezoekers. Een gigantisch succes! Buurtsuper.be wil met haar imagocampagne ‘Samen bouwen aan een superbuurt’ de maatschappelijke meerwaarde van de buurtsuper extra in de verf zetten bij het grote publiek.

 24 oktober: Buurtsuper.be reageert op nieuwe Carrefour strategie

Bij de reorganisatie van het directieteam van Carrefour België kondigt het directieteam ook aan dat Carrefour België meer omnichannel en wendbaarder worden. Buurtsuper.be waarschuwt echter dat de ambitie om een meer coherente supermarktgroep te ontwikkelen niet ten koste mag gaan van de zelfstandigheid van de aangeslotenen. De zelfstandige buurtsupermarkten maken immers vooral het verschil door hun drive en lokale wendbaarheid.

24 november: Buurtsuper.be in China: “Online shopping is dessert in the USA but main course in China”

Buurtsuper.be trok met 35 zaakvoerders van supermarkt van 12 tot en met 18 november naar China om kennis te maken met de retail in Sjanghai en Beijing. Buurtsuper.be bezocht onder meer één van de jongste ‘kindjes’ van Alibaba: de Hema in Xiansheng. Het is een supermarkt met nadruk op de versafdeling die de mogelijkheid biedt aan de klanten om ter plaatse te lunchen. De klanten betalen aan de onbemande check-out met hun smartphone. In de winkel zelf bereiden de personeelsleden ook de online bestellingen die via transportbanden vliegensvlug hun weg zoeken naar de klant.

7 december: Buurtsuper.be op hoorzitting in Vlaams Parlement over plastic draagtasjes en invoering statiegeld 


Het Vlaams Parlement wil de verspreiding van plastic zakjes en de negatieve impact op het milieu verminderen. Minister Schauvliege is voorstander van een verbod op plastic kassazakjes, maar daar is voorlopig geen unanimiteit over in de Vlaamse Regering. Zij zou ook het statiegeld op blik en PET-flessen willen invoeren. Buurtsuper.be hield een pleidooi voor een integrale aanpak van verpakkingsafval en zwerfvuil in plaats van een verbod op plastic zakjes en de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (13)

Dit heeft Buurtsuper.be in 2016 voor u gerealiseerd

Nieuws Over Buurtsuper

Momenteel zijn meer dan ½ van de Nederlandstalige zaakvoerders lid van onze club. Onze ambitie is om tegen 2025 ¾ van deze ondernemers te representeren. Buurtsuper.be heeft 3 strategische kerntaken om haar doel te realiseren: verdedigen, verenigen en voordelen bieden. Hieronder een eigenzinnig jaaroverzicht. Veel zakelijk en persoonlijk succes in 2017!
Lees meer ››