11 nieuw erkende Vlaamse streekproducten in 2019


Het totale aantal Vlaamse producenten die al een erkenning kregen bedraagt ongeveer 300. "En we zitten zeker nog niet aan het plafond", stelt Jo Van Caenegem van het Steunpunt Streekproducten van VLAM. "We kijken nieuwsgierig uit naar wat 2020 ons gaat brengen. Ons gamma kan zeker nog uitbreiden met lokaal gastronomisch erfgoed."

Van Caenegem doet een warme oproep naar producenten en gemeentes om traditionele streekproducten niet verloren te laten gaan en een erkenning aan te vragen. Van Caenegem: "Deze producten hebben een echte meerwaarde voor de eigen zaak en de lokale economie en ze zetten een gemeente mee op de gastronomische erfgoedkaart van Vlaanderen. Het loont dus zeker de moeite hier op in te zetten!"

West-Vlaamse splitwafels
van Chocolaterie Stijn uit Poperinge

West-Vlaamse splitwafels of Poperingse spletters worden gesplit of “gesplet” om vervolgens gevuld te worden met boterroom. Om een wafel te kunnen splitten heb je gistdeeg nodig. Het deeg rust 12 tot 24 vooraleer het wordt gebakken. Chocolaterie Stijn uit Poperinge maakt nog 2 soorten West-Vlaamse splitwafels: “witte spletters” met vanilleboterroom en “bruine spletters” met cassonadeboterroom.
In onze oudste kookboeken waren er al wafels te vinden “om te spauwen” of te splitten. Ze werden warm gegeten en overgoten met gesmolten boter. Vandaag worden warme stroopwafels aangeboden op de kermis in Antwerpen en in de streek van Luiks. In Nederland eet men ze koud. De traditie van splitwafel met boterroom vind je terug in West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen. Meer info: www.chocolateriestijn.be


Antwerps specerijenzout

van Evlier bvba

Dankzij de haven van Antwerpen kende Vlaanderen eeuwenlang een constante aanvoer van koloniale waren, denk aan suikerriet, koffie- of chocoladebonen maar ook aan kruiden. In combinatie met een grote Antwerpse slagerstraditie ontstonden in en rond Antwerpen tal van kleine gespecialiseerde kruidenfabriekjes.

Evlier bvba werd in Schoten opgericht in 1947. In 1958 brachten ze hun Specerijenzout voor slager en huisvrouw op de markt. Sindsdien is het beroemde kruidenflesje bij bijna elke slager te koop.
De samenstelling gaat terug op een familierecept ontwikkeld door de drie stichters van het bedrijf. Net zoals in de traditionele beenhouwersmengelingen wordt zout op smaak gebracht met peper, muskaatnoot en een specerijenmix. Evlier werkt met de beste basis ingrediënten: Bandamuskaatnoten en Muntokpeperbollen, allebei uit Indonesië.
Evlier is nog een van de weinige kruidenspecialisten met een eigen maalderij. Dankzij hun jarenlange ervaring en de ambachtelijke manier van malen staan ze garant voor een smaakvol streekproduct. Voor het Antwerps specerijenzout wordt de peper vers gemalen, met een steenmolen, en de muskaatnoot vers geraspt. De gemalen en geraspte kruiden mogen uitzweten voor ze zorgvuldig gemengd worden.
Deze kruidenmengeling wordt nog steeds zowel door de slagers als particulieren gebruikt, traditioneel bij varkensvlees of op de fameuze “pistolet met gekapt”. Het Antwerpse specerijenzout is echter ook de perfecte smaakmaker voor stoofvlees, steak, eitjes, een broodje rosbief, schijfjes avocado, een salade, etc. Meer info: www.specerijenzout.be

U leest er meer over op streekproduct.be.

Gerelateerde artikels

Infosessie over harmonisering paritaire comités en de nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie over harmonisering paritaire comités en de nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy