30 jaar oude wet verhoogt veiligheidsrisico door bizar verbod op geldautomaten


De geldautomaten vind je meestal in de front-end van een supermarkt op een paar meter van de kassa’s. In navolging van de UK (5.000 geldautomaten) en Nederland (1.500 geldautomaten) worden er sinds een paar jaar ook in Belgische supermarkten geldautomaten in de front-end van de winkel geplaatst (nu reeds 145 en stijgend). Hun aantal groeide tot voor kort…

Eind december 2017 werden ze op de hoogte gebracht dat hun geldautomaat buiten werking moet worden gesteld n.a.v. de beveiligingswet van 10 april 1990. Reden is dat het transport en vullen van een geldautomaat enkel kan gedaan worden door een gecertifieerd beveiligingsbedrijf. Inmiddels kregen enkele buurtsupers ook een minnelijke schikking voorgelegd, maar worden ze door de FOD Binnenlandse Zaken bedreigd met boetes tot 25.000 euro.

Geldautomaten zorgen voor meer veiligheid

In een gemiddelde buurtsupermarkt circuleert, naast de elektronische betalingen, ongeveer 40.000 euro cash geld per week. Vroeger zat dat in de kassa’s en werd dat af en toe naar de kluis gebracht en van daaruit na sluitingsuur door de zaakvoerder zelf via de openbare weg naar een nabijgelegen bankfiliaal. Sinds de komst van de geldautomaten is er echter de mogelijkheid om de inhoud van de kassa’s te minimaliseren, aangezien ze sneller kunnen worden afgeroomd naar de beveiligde geldautomaten die beschikken over een geldvernietigingssysteem.

Met gemiddeld 20.000 transacties per jaar van ca. 70 euro, wordt de geldautomaat nu dagelijks gebruikt door jonge en oude klanten, die steeds op een veilige en drukbezochte plaats in de winkel geld konden afhalen. Het gevolg is nu dat sinds de stopzetting van de geldautomaat, einde december, onze zaakvoerders opnieuw zelf dagelijks ca. 3 à 4.000 euro cash geld naar de bank moeten brengen. Het veiligheidsrisico voor de Buurtsuper.be leden is meer dan vertienvoudigd sinds de Federale Overheidsdienst de verouderde wet uit 1990 expliciet toepast: “De wet is de wet!”. Ook de aanwezigheid van cash geld in de kassa’s verhoogt het risico van overvallen op supermarkten en het gevaar voor het winkelpersoneel.

“Veiligheidsrisico vertienvoudigt”

Luc Ardies van Buurtsuper.be: "Kafka draait zich om in zijn graf! Omwille van zogenaamde veiligheidsredenen mag het cash geld niet langer, zelfs niet na sluitingsuur, van de kassa een paar meter verderop naar de geldautomaat transporteren. De bijna 30-jarige wet die dat verbiedt, werd opgesteld in een periode toen er nog geen geldautomaten beschikbaar waren voor supermarkten. Het risico op overvallen zowel in de winkel als op weg van de winkel naar banken wordt vertienvoudigd als de wet niet wordt aangepast. Op vraag van de Nationale Bank heeft de leverancier van de bewuste geldautomaten in 2012 extra beveiligingsmaatregelen genomen en een geldvernietigingssysteem ontwikkeld dat in werking treedt van zodra iemand de automaten wil kraken."

Buurtsuper.be heeft voor de zomer bij de betrokken ministers De Croo, Jambon en Peeters aangedrongen op de aanpassing van de oude wet, maar daar werd toen geen gevolg aan gegeven. Buurtsuper.be hoopt de komende dagen op een constructieve oplossing voor dit bizar maar belangrijk veiligheidsprobleem.

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy