App op smartphone geeft info over producten

Nieuws

In Gazet van Antwerpen verscheen een interessant artikel over Yuka. Dit is een app waarmee je de streepjescode op een product scant met je smartphone en vervolgens te weten komt hoe gezond een product is.

Reeds een kwart miljoen landgenoten laat zich bij de aankopen in de supermarkt bijstaan door Yuka. Volgens de start-up worden dagelijks drie miljoen producten ingescand of 35 per seconde. De app speelt wonderwel in op de consumententrends rond gezonder eten en bewuster kopen en is een handig antwoord op de evolutie waarbij de wettelijke informatie die op voedingsetiketten moet worden geplaatst, zo talrijk is geworden dat de consument door de bomen het bos niet meer ziet.

Het principe van de app is simpel: elk product krijgt een score, aangevuld met kleurcodes. De voedingskwaliteit (calorieën, suiker, zout, verzadigde vetten, eiwitten, vezels...) levert tot 60% van de punten op, 30% komt van de afwezigheid van al dan niet schadelijke additieven en de resterende 10% krijgt het product als het biologisch is. En waar mogelijk schotelt Yuka een gezonder alternatief voor.

Yuka claimt zo'n 600.000 producten te herkennen: 450.000 etenswaren en 150.000 verzorgingsproducten. En de lijst groeit gestaag. Toch krijgt de app ook kritiek. Alles staat of valt namelijk met de kwaliteit van de database. Yuka werkte lange tijd samen met OpenFoodFacts, de Wikipedia van de voedingsproducten, maar die info bleek niet altijd even betrouwbaar of up-to-date. Het ruilde die database onlangs in voor een nieuw platform dat al vijf jaar wordt gebruikt door zo'n 11.500 voedingsmerken, wat dan weer vragen oproept over de onafhankelijkheid van de app, zeker wanneer die alternatieven suggereert. Diëtisten loven het feit dat de app consumenten bewuster leert omgaan met voeding, maar waarschuwen tegelijk de app niet blindelings te volgen.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1831)

Binnenkort bij Carrefour betalen met vingerafdruk

Nieuws

De Tijd bericht vandaag over Carrefour die in verschillende van zijn Brusselse winkels klanten de mogelijkheid geeft om met hun vingerafdruk te betalen. Het gaat om een proefproject, maar wanneer het precies van start gaat en over welke winkels het gaat, is nog niet bekend.
Lees meer ››