Buurtsuper.be: flitsoverschrijvingen moeten er dringend komen!

Nieuws

Bij een klassieke overschrijving kan het een tot meerdere dagen duren voor een betaling wordt verwerkt. Bij een flitsbetaling staat het geld binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde, of die nu klant is bij dezelfde bank of niet. Het systeem werkt bovendien continu, dus ook tijdens weekends en op feestdagen. Maar de invoering van de instantoverschrijvingen laat op zich wachten.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Belgische banken in november vorig jaar de flitsbetalingen zouden lanceren. Toen die deadline om technische redenen niet werd gehaald, werd de uitrol van het systeem verschoven naar begin dit jaar. Daarbij drukte de bankenkoepel Febelfin de hoop uit dat ‘dat zo snel als mogelijk na Nieuwjaar zou zijn’. Ook dat is niet gelukt.

Bij Febelfin is te horen dat de instantbetalingen niet meer in januari worden ingevoerd. Een concrete streefdatum geeft de sectorvereniging niet. Al is het de bedoeling dat klanten zeker tegen het voorjaar snelle betalingen kunnen doen.

Wanneer je geld elektronisch overschrijft naar een andere rekening van dezelfde bank, is die transactie op de dag zelf afgerond, op voorwaarde dat het om een bancaire werkdag gaat. Dus geen weekend of feestdag.

Buurtsuper.be heeft reeds een paar jaar geleden gepleit om de flitsbetalingen zo snel als mogelijk in te voeren. Banken in vijf landen in Europa bieden al instantoverschrijvingen aan: Zweden, het VK, Denemarken, Polen en Zwitserland. 16 Belgische banken hebben toegezegd dat ze instantoverschrijvingen zullen aanbieden in hun dienstenpakket. Die service komt boven op de klassieke overschrijvingen.

De deelnemende banken beslissen zelf of ze hun klanten extra kosten aanrekenen voor instantoverschrijvingen. Buurtsuper.be vindt dat dit kosteloos moet kunnen gebeuren.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1592)

Tekenen in op akkoord met Reprobel!

Nieuws

UNIZO heeft lang onderhandeld met Reprobel over een nieuw vergoedingsakkoord. Ondanks de aanmaningen van Reprobel, hebben we geadviseerd om de betaling nog uit te stellen. Buurtsuper.be leden kunnen nu gebruik maken van de ‘vroeg-boek’ voordeeltarieven. Voor kleinere ondernemingen is er zelfs nog een bijkomende korting (<10 werknemers).
Lees meer ››