Buurtsuper.be over invoering neutrale sigarettenpakjes

Nieuws

Buurtsuper.be wil geen discussie voeren over de zin en onzin van neutrale pakjes en de impact ervan op de volksgezondheid. De zelfstandige supermarkten en superettes vragen wél aan de Minister van Volksgezondheid Maggie De Block om, in de verdere uitvoering van de nieuwe wetgeving, rekening te houden met twee aspecten.

1. Out of stock principe / geen deadline toepassen op ‘oude’ pakjes (dus de eindverkoper mag gekochte pakjes blijven verkopen tot out of stock, om te vermijden dat zij blijven zitten met onverkochte stocks van minder vlot roterende merken en (zoals in verleden bij de invoering gezondheidswaarschuwingen) zelfs de takszegels niet kunnen recupereren;
2. Het zorgvuldig monitoren van eventuele verschuivingen naar de illegale handel in kaart te brengen: het kan niet zijn dat de reguliere handel lijdt onder deze nieuwe maatregel en de verkoop ziet verdwijnen naar illegale en criminele circuits.


Buurtsuper.be wenst tot slot te onderlijnen dat vele eindverkopers van tabaksproducten familiale bedrijven zijn die hun eigen kapitaal hebben geïnvesteerd in – tot nader order – legale producten, hierbij risico hebben genomen en derhalve recht hebben op een respectvolle opvolging van dit dossier. Vooral bij kleinere buurtsuperettes maakt de tabaksverkoop nog tot 7% uit van de winkelomzet.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1477)