Buurtsuper.be over opening op zondagnamiddag: “Klinkt mooi in theorie, maar moet rendabel blijven”


Elke winkel kan vandaag reeds een andere wettelijke sluitingsdag kiezen en de complete zondag open zijn. Maar de sociale wetgeving verbiedt tewerkstelling op zondagnamiddag. Eén van de uitzonderingen, die gelden op het verbod op zondagsarbeid na 12u, zijn de superettes met maximum 5 personeelsleden. Als grotere zelfstandige supermarkten effectief in de namiddag willen openen, dan moet dus de sociale wetgeving worden aangepast. De bevoegdheid hiervan ligt bij de Minister van Werk en de Paritaire Comité’s die over de arbeids- en loonvoorwaarden sociale akkoorden tussen werkgevers en -nemers moeten sluiten.  

Buurtsuper.be stelt dat voorafgaandelijk aan de opportuniteitsvraag rond de opening op zondagnamiddag, de vraag moet gesteld worden rond de loonvoorwaarden. Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Het succes op zondagvoormiddag is zeer groot bij onze leden en de verleiding is groot om te veronderstellen dat ook de opening in de namiddag succesvol zal zijn. Maar men moet rekening houden dat vele aankopen zullen verschuiven van de voor- naar de namiddag. Bovendien is in het verleden, met de uitbreiding van 3 naar 6 koopzondagen, gebleken dat onze zelfstandige supermarkten dan ook nog veel hogere lonen moeten betalen voor die bijkomende openingsuren op zondag.”

Conclusie van Buurtsuper.be: “Klinkt mooi in theorie, maar in de praktijk moet er aan heel wat voorwaarden worden voldaan om deze operatie winstgevend te maken voor zelfstandige supermarkten”

Gerelateerde artikels

Infosessie over harmonisering paritaire comités en de nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie over harmonisering paritaire comités en de nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy