Buurtsuper.be over opening op zondagnamiddag: “Klinkt mooi in theorie, maar moet rendabel blijven”

Nieuws

Op het VTM journaal is dit weekend een voorstel gedaan om ook supermarkten tot 10 werknemers op zondagnamiddag open te laten zijn en personeel te werk te stellen. Enkel kleinere superettes met maximum 5 personeelsleden genieten nu die wettelijke mogelijkheid. Buurtsuper.be reageerde dat dit enkel winstgevend kan zijn als dezelfde loonvoorwaarden gelden als tijdens zondagvoormiddag.

Elke winkel kan vandaag reeds een andere wettelijke sluitingsdag kiezen en de complete zondag open zijn. Maar de sociale wetgeving verbiedt tewerkstelling op zondagnamiddag. Eén van de uitzonderingen, die gelden op het verbod op zondagsarbeid na 12u, zijn de superettes met maximum 5 personeelsleden. Als grotere zelfstandige supermarkten effectief in de namiddag willen openen, dan moet dus de sociale wetgeving worden aangepast. De bevoegdheid hiervan ligt bij de Minister van Werk en de Paritaire Comité’s die over de arbeids- en loonvoorwaarden sociale akkoorden tussen werkgevers en -nemers moeten sluiten.  

Buurtsuper.be stelt dat voorafgaandelijk aan de opportuniteitsvraag rond de opening op zondagnamiddag, de vraag moet gesteld worden rond de loonvoorwaarden. Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Het succes op zondagvoormiddag is zeer groot bij onze leden en de verleiding is groot om te veronderstellen dat ook de opening in de namiddag succesvol zal zijn. Maar men moet rekening houden dat vele aankopen zullen verschuiven van de voor- naar de namiddag. Bovendien is in het verleden, met de uitbreiding van 3 naar 6 koopzondagen, gebleken dat onze zelfstandige supermarkten dan ook nog veel hogere lonen moeten betalen voor die bijkomende openingsuren op zondag.”

Conclusie van Buurtsuper.be: “Klinkt mooi in theorie, maar in de praktijk moet er aan heel wat voorwaarden worden voldaan om deze operatie winstgevend te maken voor zelfstandige supermarkten”

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1366)

3 nieuwe smaken van Maytea

Nieuws Productnieuws

Het ijstheeassortiment MayTea combineert authenticiteit met natuurlijkheid. Aan het begin van het nieuwe lenteseizoen wordt het gamma uitgebreid met drie nieuwe smaken: Zwarte Thee van braambessen- en bosbessenmaak, Groene Thee met jasmijnsmaak en Groene thee met yuzu- en citrussmaak.
Lees meer ››

Bescherm je tegen cybercriminelen!

Nieuws

Buurtsuper.be hoort steeds meer klachten van leden over cybercriminaliteit. Deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit kan grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Met deze cyberscan en -kit kan je je nu beter beschermen.
Lees meer ››