Buurtsuper.be pleit voor evenwichtige afspraken rond e-commerce in franchisesector

Nieuws

In het Nederlandse e-magazine RetailTrends verscheen een artikel over e-commerce dat bij veel winkelformules een bron van conflict is. Franchisenemers hebben meestal een beschermd gebied afgesproken, maar de webwinkel gaat voorbij aan die rayons.

HEMA heeft een conflict met franchisenemers over de rekening van de webwinkel, maar ook retailers als Albert Heijn en Bruna verschenen in het verleden om die reden voor de rechter. Het blijkt moeilijk om aanvullende afspraken te maken op franchisecontracten, onder meer omdat online verkopen lang niet altijd winstgevend zijn. Daarnaast is het niet altijd duidelijk hoeveel omzet de webwinkel wegneemt bij de winkelier.

Volgens het artikel in RetailTrends zijn duidelijke afspraken met oog voor de belangen van beide partijen de enige oplossing. Zo geeft Simon Lévelt, een gespecialiseerde winkelformule die koffie en thee verkoopt, haar aangesloten franchisenemers een deel van de vergoeding als een klant uit zijn postcodegebied iets bestelt. “Het blijft een uitdaging om de ondernemers positief over online verkoop te krijgen, de kansen te zien en clicks en bricks te omarmen”, zei mede-eigenaar Mikkel Levelt daarover tegen RetailTrends. Volgens Buurtsuper.be moet er ook in België over e-commerce dringend overleg worden georganiseerd, tussen franchisegevers en -nemers. Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Zonder evenwichtige afspraken rond online bestellingen in de wingebieden van de franchisenemers, blijft bij hen ongerustheid en onzekerheid knagen aan de opportuniteiten die e-commerce te bieden heeft."

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1366)

3 nieuwe smaken van Maytea

Nieuws Productnieuws

Het ijstheeassortiment MayTea combineert authenticiteit met natuurlijkheid. Aan het begin van het nieuwe lenteseizoen wordt het gamma uitgebreid met drie nieuwe smaken: Zwarte Thee van braambessen- en bosbessenmaak, Groene Thee met jasmijnsmaak en Groene thee met yuzu- en citrussmaak.
Lees meer ››

Bescherm je tegen cybercriminelen!

Nieuws

Buurtsuper.be hoort steeds meer klachten van leden over cybercriminaliteit. Deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit kan grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Met deze cyberscan en -kit kan je je nu beter beschermen.
Lees meer ››