Buurtsuper.be wil dat politie en parket winkeldiefstallen serieuzer nemen


"Onze leden zijn de winkeldiefstallen grondig beu", getuigde Luc Ardies van Buurtsuper.be op Radio 2. "Ze zijn echt gefrustreerd." Hij bevestigde dat het aantal winkeldiefstallen blijft oplopen. "In vele gevallen komt de politie zelfs niet meer te plaatse. Als je dan aangifte doet bij de politie zit je langer op het politiekantoor dan de daders, en vaak doet het parket er niets mee."

Daarom begrijpt Buurtsuper.be wel dat de uitbaters van de supermarkt in Lichtaart camerabeelden van de dieven op sociale media hebben gezet. "Meer dan de helft van de uitbaters geeft winkeldiefstallen zelfs niet meer aan bij de politie", zegt Luc Ardies nog.

Beluister hier het fragment op Radio 2


Dading voor winkeldiefstal

93% van supermarkten slachtoffer van winkeldiefstal

Uit een enquête, uitgevoerd door Marketing Development, bij de Buurtsuper.be-leden bleek dat 93% van de supermarkten het afgelopen jaar slachtoffer was van winkeldiefstal. Gemiddeld gezien zijn er 26 incidenten per jaar (of één om de twee weken). Slechts 33% of 1/3 van de winkeldiefstallen wordt aangegeven bij de politie. Slechts 16% van de supermarkten doet systematisch aangifte, 22% doet het nooit. De gemiddelde derving door winkeldiefstal bedraagt 0,8% op de omzet. Dit is een hoog percentage, aangezien de nettowinst gemiddeld 1,5% bedraagt. 

Screen Shot 2019-12-16 at 10.37.07 Screen Shot 2019-12-16 at 10.37.15

De vorige federale regering keurde een voorstel van Buurtsuper.be goed, waarbij de winkelier bij vaststelling van een winkeldiefstal, een dading kon overeenkomen met de winkeldief. Dit betekent dat er zonder tussenkomst van de politie een schadevergoeding kan worden geregeld tussen winkelier en winkeldief. Door het vallen van de regering is dit project helaas niet kunnen doorgaan.

Buurtsuper.be pleit ervoor dat de nieuw samen te stellen federale regering de invoering van zo’n mogelijke dading bij winkeldiefstal als een prioriteit beschouwt. Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Winkeldiefstal is nooit een prioriteit geweest voor het parket. Niettemin geven we hiermee maatschappelijk een verkeerd signaal. Jonge winkeldieven leren zo dat misdaad niet wordt bestraft en kleine wordt op die manier grote criminaliteit.” Het voorstel van de dading bij winkeldiefstal zal zowel politie en parket ontlasten, zodat ze zich kunnen focussen op andere vormen van criminaliteit.   

 

Gerelateerde artikels

Infosessie over harmonisering paritaire comités en de nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie over harmonisering paritaire comités en de nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy