De mondmasker story continues


Coronacrisis

De Standaard van vandaag gaat verder in op de hetze rond de mondmaskers. Op 4 mei wordt mond- en neusbedekking voor iedereen verplicht op het openbaar vervoer. Maar de belofte van Premier Wilmès om 'elke burger gratis minstens één standaard stoffen mondmasker' te geven, zal ze voorlopig nog niet kunnen inlossen.

De eerste fase van de opstart op 4 mei komt hoe dan ook te vroeg. Ondanks een premier en vijf ­federale ministers die gelinkt zijn aan het mondmaskerverhaal, durft niemand voorlopig nog een timing te geven voor de gratis mondmaskers. Integendeel, gisteren moest vicepremier Koen Geens de eerdere boodschap van zijn collega Philippe De Backer, dat er reeds 12 miljoen mondmaskers door de regering zijn besteld, rechtzetten. "Minister De Backer heeft iets te snel gesproken", zei Geens, die naast minister van Justitie ook de coördinator van de stoffen mondmaskers is, op Radio 1.

Wanneer en zelfs of de mondmaskers ooit daadwerkelijk in onze brievenbus zullen liggen, is nog hoogst onduidelijk. "Daar staat geen timing op", temperde Geens gisteren de verwachtingen. Logisch, aangezien België voor die productie afhankelijk is van het buitenland en de internationale markt nog altijd zwaar verstoord is door de coronacrisis.

Terwijl Wilmès afgelopen vrijdag nog benadrukte dat de mondmaskers 'een sleutelrol spelen in de exit-strategie', neemt de regering nu wat gas terug. Op Terzake nuanceerde minister Maggie De Block gisterenavond het belang van de maskers. "Men heeft nog tijd genoeg om een ­masker te maken. Maar als het echt niet kan, is elke barrière goed", klonk het. "Het is een bij­komende barrière maar gaat het virus echt niet tegenhouden", aldus de minister.

De zoektocht naar de juiste mondmaskers is bovendien niet evident op een agressieve markt met veel louche handelaars. Vandaag komt de regering nog ­samen met, onder meer, de Ver­eniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en Bpost om na te gaan hoe ze de maskers het meest effi­ciënt onder alle Belgen kunnen verdelen. Maar eerst moeten de maskers dus nog in België geraken.

Gerelateerde artikels

Code geel in aantocht?
Eindelijk van mondmaskers verlost?
Corona Stress Scan

PMO

Corona Stress Scan

3 min.

Actueel

Infosessie over harmonisering paritaire comités en de nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy