En hoe zit het nu met de afronding van de kleinste eurocentjes?

Nieuws

Er worden geen kleine eurocentjes meer bijgemaakt met als gevolg dat er een tekort is bij vele van onze buurtsupermarkten. De Nationale Bank mag geen nieuwe muntjes aanmaken, aangezien de Europese Bank ervan uitgaat dat er voldoende in de omloop zijn.

Het is ook een kostelijke bedoening. Jammer genoeg blijven vele van die muntjes achter bij de consument. Er moet dus naar een manier worden gezocht om die vele muntjes te recupereren. Vele winkeliers aarzelen voorlopig om tot de afronding over te gaan, uit schrik dat er bij klanten de perceptie zou ontstaan dat handelaars hier misbruik zouden van maken. Om die reden bepleiten Buurtsuper.be en UNIZO een wettelijke verplichting om de kleinste eurocentjes af te ronden.
 
Voorlopig bent u niet verplicht af te ronden, maar bestaat reeds de mogelijkheid om dit vrijwillig te doen als handelaar.
Dit moet dan wel op volgende wettelijk vastgelegde manier:
1.Download, druk af (in kleur) en hang het wettelijke voorziene pictogram op een goed zichtbare plaats en in de nabijheid van uw kassa's op.
2.Rond de bedragen af, zowel naar boven als naar beneden en volgens de wettelijk bepaalde principes, bij al en in aanwezigheid van uw klanten.
3.Vermeld op het kasticket of op het bewijsstuk van de klant het niet-afgeronde en het afgeronde totaalbedrag van zijn aankopen. Uw kassasysteem moet hiervoor misschien aangepast worden.
4.Indien nodig, geef uw klant het geld terug op basis van het afgeronde totaalbedrag.
 
Voor meer informatie over hoe je nu reeds kan afronden: klik hier

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1540)