Federale regering wil komaf maken met 1 en 2 eurocent

Nieuws

De federale regering wil winkels verplichten om de rekening aan de kassa af te ronden naar 0 of 5 eurocent als er cash betaald wordt. 1,01 wordt dan 1 euro, 1,3 wordt 1,5 euro, enzovoort. De afrondingen moeten ervoor zorgen dat de ‘rosse muntjes’ van 1 en 2 cent niet meer nodig zijn.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft een voorstel in die zin klaar, antwoordde hij deze week op parlementaire vragen van Kamerleden Werner Janssen (N-VA) en Gauthier Calomne (MR). Maar verplichten is relatief: hij kan enkel een overeenkomst sluiten met de sector, waardoor de centjes de facto niet meer gebruikt worden, net als in Nederland en Finland. Ze afschaffen of het gebruik ervan verbieden, kan alleen de Europese Centrale Bank. Buurtsuper.be en UNIZO toonden zich al eerder voorstander van de afronding. Er werd zelfs een paar jaar geleden in Waregem een experiment gestart. Toen bleek echter de politieke wil nog niet rijp. Nu dus wel… Of het afronden ook moet gelden voor betalingen met de kaart, is nog een punt van discussie.
 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1333)

Hoe evolueert de rentabiliteit van jouw buurtsuper?

Nieuws

Financieel expert Luc Roesems maakte in opdracht van Buurtsuper.be een analyse van de jaarrekeningen van 400 zelfstandige supermarkten over de laatste drie jaar. In deze infosessies - een per enseigne - kan je de resultaten van jouw buurtsuper benchmarken met die van je collega's.
Lees meer ››

Nieuwe fiscaalvriendelijke verloning

Nieuws

Op 1 januari 2018 deed de 'winstpremie' zijn intrede in uitvoering van het zomerakkoord. Met de winstpremie kan je een deel van je winst als bonus toekennen aan je werknemers. Dit is een fiscaalvriendelijke verloning.
Lees meer ››

Mr. Georges, topkwaliteit in de supermarkt

Nieuws Winkelopeningen

Eataly en Whole Foods Market zijn concepten die met een exclusief aanbod in respectievelijk Italiaanse en organische producten wereldwijd succes kennen. Medio 2018 werd met Mr. Georges een Belgische tegenhanger van dit shop-in-shopconcept gelanceerd. We mochten voor Super magazine dit unieke concept voor jullie voorproeven.
Lees meer ››