Federale regering wil komaf maken met 1 en 2 eurocent

Nieuws

De federale regering wil winkels verplichten om de rekening aan de kassa af te ronden naar 0 of 5 eurocent als er cash betaald wordt. 1,01 wordt dan 1 euro, 1,3 wordt 1,5 euro, enzovoort. De afrondingen moeten ervoor zorgen dat de ‘rosse muntjes’ van 1 en 2 cent niet meer nodig zijn.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft een voorstel in die zin klaar, antwoordde hij deze week op parlementaire vragen van Kamerleden Werner Janssen (N-VA) en Gauthier Calomne (MR). Maar verplichten is relatief: hij kan enkel een overeenkomst sluiten met de sector, waardoor de centjes de facto niet meer gebruikt worden, net als in Nederland en Finland. Ze afschaffen of het gebruik ervan verbieden, kan alleen de Europese Centrale Bank. Buurtsuper.be en UNIZO toonden zich al eerder voorstander van de afronding. Er werd zelfs een paar jaar geleden in Waregem een experiment gestart. Toen bleek echter de politieke wil nog niet rijp. Nu dus wel… Of het afronden ook moet gelden voor betalingen met de kaart, is nog een punt van discussie.
 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1031)

Buurtsuper.be en Comeos informeren consument over gevolgen statiegeld

Nieuws

Gisteren vond er in het Vlaams Parlement een geanimeerd debat plaats over statiegeld. Minister Schauvliege heeft haar plan geagendeerd voor het Vlaamse regeringsoverleg van vrijdag. Aan de hand van een ludiek filmpje willen Buurtsuper.be en Comeos ook de consument via de virale weg sensibiliseren over de gevolgen van statiegeld op blikjes en plastic flesjes.
Lees meer ››