Flexi-job: flexibel en voordelig aanwerven


De werkgever betaalt voor een flexi-jobwerknemer enkel een patronale bijdrage van 25%. De gewone socialezekerheidsbijdragen en de bedrijfsvoorheffing zijn niet van toepassing op het flexi-loon. Ook voor de flexi-jobwerknemer biedt een flexi-job veel voordelen. Op het flexi-loon is hij geen werknemersbijdragen en geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd. Het brutoloon is dus gelijk aan het nettoloon.


Voorwaarden voor de werkgever

• De flexi-jobwerknemer moet bij één of meerdere andere werkgevers dan de werkgever waar hij als flexi-jobwerknemer aan de slag wil gaan, een minimumprestatie hebben geleverd van 80 % in het referentiekwartaal T-3 (het tewerkstellingskwartaal van de flexi-job - 3 kwartalen).

Voorbeeld: Een werknemer wil een flexi-job uitoefenen in het 4de kwartaal van 2016. Het referentiekwartaal is dus het 1ste kwartaal van 2016. In dat kwartaal moet de flexi-jobwerknemer 80 % van een voltijdse prestatie hebben geleverd.

• De flexi-jobwerknemer mag in het tewerkstellingskwartaal (T) niet met een andere arbeidsovereenkomst van minstens 80% tewerkgesteld zijn bij de werkgever waarbij hij zijn flexi-job uitoefent.

• De flexi-jobwerknemer mag zich niet in een opzeggingstermijn bevinden bij de werkgever waarbij hij zijn flexi-job uitoefent.

Verloning
Een flexi-jobloon mag niet lager zijn dan € 9,00 per uur. Samen met ieder loon wordt eveneens een flexi-vakantiegeld uitbetaald van € 0,69 per uur. Het totale minimum basisloon voor een flexi-job bedraagt dus € 9,69 per uur.

Een hoger loon?
Een werkgever mag uiteraard steeds een hoger loon toekennen aan de flexi-jobwerknemer. Hij moet dan wel rekening houden met de bijzondere patronale bijdrage van 25%. Deze wordt steeds berekend op het werkelijk uitbetaalde loon.


Meer weten?

Lees hier in een folder van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid hoe je een flexi-jobwerknemer in dienst kunt nemen.

Gerelateerde artikels

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.

Actueel

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy