Grootste retailers zijn Amerikaans, maar Chinezen komen er aan …

Nieuws

Met een verwachte omzet van (omgerekend) ruim 442 miljard euro in 2019 blijft Walmart met ruime voorsprong het grootste retailbedrijf ter wereld.

De wereldmarktleider is bijna tweeënhalf keer zo groot als de nummer twee, Amazon, die goed is voor zo'n 183 miljard euro. Zes van de tien grootste retailers hebben hun hoofdzetel in de VS.

Het grootste Europese bedrijf is Schwarz Group, het moederbedrijf van discounter Lidl, op de vierde plaats. Grote rivaal Aldi volgt op plaats zeven, Carrefour staat op negen. Tesco is nummer twaalf en Ahold Delhaize is op plaats veertien de vijfde grootste Europese retailer.

Niet geheel onverwacht is de opmars van Chinese retailers. JD.com komt de top 10 binnen, Alibaba steeg met zes plaatsen naar positie 25 en ook minder bekende namen zoals Suning en China Resources Enterprise nestelen zich in de top 50.

Volgens het consultingbedrijf Kantar zullen Walmart, Amazon, Alibaba en JD.com de komende jaren nog groeien. Voor retailers met een traditioneler businessmodel, en dan vooral voor de grootste supermarktketens, zou de toekomst er minder rooskleurig uitzien.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2212)