Hoeveel euro is 13% duurder? Een nuchtere Buurtsuper.be analyse

Nieuws

Een winkelkar met merkproducten kost volgens het Prijsobservatorium in België 13 procent meer dan in de buurlanden. De kloof is de voorbije jaren groter geworden. Maar hoeveel euro bedraagt die 13 procent nu?

Boodschappen in Belgische supermarkten kosten 13,4 procent meer in Duitse supermarkten. Het verschil met Nederland bedraagt 12,9 procent en met Frankrijk 9,1 procent.
Wie dezelfde dag een ander artikel over de vleesfraude las, moest dan weer tot de conclusie komen dat de lage prijzen of de ratrace tussen de Belgische supermarkten aan de oorzaak van de fraude zou liggen. Een mens zou voor minder met de ogen gaan knipperen: zijn we nu te duur of te goedkoop?

Even terug naar de prijsvergelijking van het Prijsobservatorium: de analyse die ze maken heeft enkel betrekking op A-merken. Het jaarlijkse AC Nielsen rapport leert ons dat het aandeel van de huismerken 36,1% bedraagt, trouwens één van de hoogste aandelen in Europa. Het aandeel van de A-merken (waarover prijsvergelijking gaat) bedraagt zo 63,9%. Bovendien, ook al wordt daar minder aandacht aan besteed, stelt het Prijsobservatorium dat verse voeding niet in de analyse is opgenomen en goedkoper is bij ons dan in de vergeleken buurlanden.

De praktijkervaring van onze buurtsupermarkten leert ons dat een gemiddeld kassaticket ca. €40 bedraagt en dat bijna de helft ervan verse producten zijn. Dus die 13% dat we duurder zijn slaat dan op 63,9% van €20 of €1,7. Over wat praten we eigenlijk? 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1477)