Impact Jumbo op Belgische markt?


De drie nieuwe Belgische Jumbo-winkels – in Pelt, Rijkevorsel en Lanaken – zouden in de eerste weken een weekomzet van 350.000 euro halen. Dat is ver boven verwachting, al wil de retailer het cijfer niet bevestigen.

Volgens Wouter Verhoeven van Alvo in Pelt, heeft Jumbo op dit ogenblik alleszins nog geen klanten van Alvo kunnen afsnoepen. “We behouden echt nog onze omzet”, zegt hij. “Ik vermoed dat onze klanten toch nog de kwaliteit en service verkiezen die ze hier krijgen.” Volgens hem kiest de Belgische consument uiteindelijk toch voor kwaliteit. Anders dan een Nederlander voor wie de prijs veel meer doorweegt.

Wie verliest dan wel aan de nieuwe keten. Albert Heijn? Colruyt of Lidl? Of Delhaize? Dat is ons op dit moment nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat - hoewel Jumbo vooraf had aangekondigd dat het geen prijzenoorlog zou ontketenen - de supermarktketen in zijn eerste Belgische winkels toch flink op de prijzen drukt.

Dat zei ook Simon November van Test-Aankoop op Radio 2. De consumentenorganisatie kocht een mandje van vijftig representatieve producten (merken, huismerken en vers) in Pelt en betaalde daarvoor 124 euro. Vervolgens trok het team de grens over naar het nabijgelegen Budel in Nederland en daar kostte hetzelfde mandje 145 euro, een verschil van 17%. Het loont dus niet meer om over de grens te gaan shoppen.

Volgens hem komt Jumbo met andere woorden wel degelijk druk zetten op de markt. November maakte zich wel zorgen om de kwaliteit: “Coca-Cola blijft Coca-Cola, maar een garnaalsalade kan je goedkoper maken door er meer mayonaise en minder garnalen in te stoppen …"

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy