Jongeren drinken later alcohol maar het blijft meest gebruikte drug


Het VAD houdt jaarlijks bij leerlingen uit het secundair onderwijs een bevraging over het gebruik van alcohol, tabak, medicatie en illegale drugs en het gok- en gamegedrag. De onderzoeksresultaten uit het schooljaar 2016-2017 brengen enkele nieuwe trends aan het licht.

Alcohol
"Alcohol blijft duidelijk de meest gebruikte drug", zegt Marijs Geirnaert van het VAD. Meer dan de helft van de leerlingen (53,3%) dronk het jaar voor de bevraging alcohol. Eén op acht deed dat zelfs op regelmatige basis, gaande van wekelijks tot dagelijks. In een doorsneeklas van 20 leerlingen is er één leerling die gemiddeld meer dan 10 glazen alcohol per week drinkt. Bij de 17-18-jarigen zijn dat per klas al meer dan 2 leerlingen (11,4%). In de oudste leeftijdsgroep doet één op de drie leerlingen maandelijks of wekelijks aan bingedrinking (32,5%).

Tabak
Het tabaksgebruik bleef in 2017 hoog bij de oudste leeftijdsgroepen. Bij de 15-16-jarigen rookte 26%, bij de 17-18-jarigen liefst 41%. In die laatste groep stijgt het aantal rokers met meer dan 3% tegenover vorig schooljaar, bij de 15-16-jarigen is er een lichte stijging. In het schooljaar 2007-2008 rookte gemiddeld één op de vier leerlingen, vandaag is het nog steeds één op de vijf.

Drugs en gokken
Wat betreft illegaal drugsgebruik komt cannabis het meeste voor. In tegenstelling tot bij alcohol en roken stelt het VAD geen duidelijke daling van het gebruik vast. Van alle bevraagde gokvormen is spelen op krasbiljetten de meest voorkomende. "Als we kijken naar het aandeel frequent gokken, van één keer per week tot dagelijks, dan blijkt gokken op sportwedstrijden de nummer 1. Sportweddenschappen zijn duidelijk een jongenszaak: 10,5% van de jongens gokte op die manier in het voorgaande jaar, bij de meisjes was dit 1,4%", aldus Geirnaert.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy