Kwart van bedrijven kampt met liquiditeitsproblemen

Nieuws

VBO en Graydon publiceerden een rapport over de liquiditeitspositie van het Belgische bedrijfsleven. Opvallend is dat zonder de steunmaatregelen door de overheid maar liefst 43 % van alle bedrijven in ernstige financiële problemen zou of zelfs tot op de rand van het faillissement zou zijn gekomen.

Dankzij een mix van federale en ­regionale maatregelen – zoals soepelere regels bij tijdelijke werkloosheid, een staatswaarborg op ­ondernemingskredieten, uitstel van bedrijfsbelastingen en ­bedrijfspremies – is dat niet ­gebeurd.

Toch kampt nog al­tijd ­25 % van de bedrijven met liquiditeitsproblemen. De totale nood aan (bijkomend) kapitaal wordt door Graydon op 83 miljard euro geraamd. Zonder overheids­ingrijpen was dat zelfs 115 miljard geweest.

Het is geen verrassing dat de ­horeca de zwaarst getroffen sector is. Maar ook in de (vooral non food) handel kampt zo’n 35 % met financiële problemen. Uit de analyse blijkt overigens dat 16 % van de ondernemingen, 66.000 of bijna een op de zes, die vóór de ­coronacrisis perfect gezond ­waren, nu met aanzienlijke liquiditeitsproblemen wordt ge­confronteerd.

"De crisis blijft niet ­beperkt tot ­bedrijven die er ­zonder corona ook al slecht aan toe waren. Bovendien hebben kleinere en ­jongere ondernemingen in verhouding het hardst onder de crisis te lijden. Wat niet betekent dat de weerslag van de coronacrisis bij grotere, oudere bedrijven minder groot is," legt Eric Van den Broele van Graydon uit, "Ze zijn er wel beter tegen bestand, omdat ze door de jaren heen grotere reserves konden aanleggen dan kleine en jonge ondernemingen."

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2343)

Super Teams 2020: eerste tussenstand

Nieuws

We zijn nog maar halverwege onze ‘De buurtsuper, jouw perfecte buur’ campagne en er hebben al 4.500 consumenten hun favoriete buurtsuper bedankt! De buurtsupers (één per enseigne) met de meeste bedankjes bekronen wij binnenkort tot 'Super Team 2020'. Een eerste tussenstand ...
Lees meer ››

"Buurtwinkel terug van weggeweest"

Nieuws

In het Nieuwsblad staat een interview met retailexpert Gino Van Ossel die bevestigt wat Buurtsuper.be al langer vaststelt: de coronacrisis zorgt er voor dat ons winkellandschap er versneld anders gaat uitzien. Met minder geïsoleerde baanwinkels en populairdere buurtwinkels en boerenmarkten.
Lees meer ››

UNIZO kijkt met argusogen naar shoppingcenter Malinas

Nieuws

UNIZO kijkt met argusogen naar het nieuwe shoppingcomplex 'Malinas', aan de afrit Mechelen-Noord langs de E19. Wat begon als een zoektocht naar een oplossing voor de herlocalisatie van enkele baanwinkels, blijkt toch een shoppingcenter van 23.000 vierkante meter worden. Ook de komst een AH XL van 3.500 m² baart zorgen.
Lees meer ››